Jaarboek van de Torhoutse heemkring voor het eerst in kleur

Een bestuursdelegatie van de heemkundige kring samen met de auteurs van het nieuwe jaarboek. © Foto JS
Johan Sabbe

Een primeur bij de geschied- en heemkundige kring Het Houtland. Voor het eerst werd het traditionele jaarboek zopas in kleur uitgebracht. “Financieel niet evident, maar een meerwaarde”, aldus voorzitter Hendrik Vandeginste.

“Dankzij het kleurgebruik kunnen we de artikels beter illustreren”, vindt Hendrik. “Onze samenleving is sterk op het visuele ingesteld en door deze ommezwaai kunnen we ons jaarboek attractief houden. Tegelijk hebben we enkele andere aspecten van de vormgeving serieus opgefrist.”

Over Karel de Goede

Uiteraard is het niet op de eerste plaats de lay-out, maar wel de inhoud die primeert. En ook op dat vlak schiet de geschied- en heemkundige kring duidelijk raak.

“Het boek start met een artikel van Jan Verdonck over de moord op graaf Karel de Goede”, licht voorzitter Vandeginste toe. “Die man bestuurde in de twaalfde eeuw het graafschap Vlaanderen. Zijn leven was bijzonder, maar zijn dood nog meer. Hij werd uiteindelijk zalig verklaard. Zo werd de verering van Karel de Goede almaar groter. Op het einde van de negentiende eeuw was hij voor velen een sterke inspiratiebron. Zijn band met Torhout, al dan niet verzonnen, zorgde ervoor dat hij de status kreeg van een stadsheilige. En dus heeft Paul Deman voor ons jaarboek een bijdrage geschreven over de lokale verering van Karel de Goede.”

“Voorts geeft Maurits Pyck inzicht in de aanleg van waterlopen in West-Vlaanderen. Voor onze regio zorgden ze voor afwatering, maar nog belangrijker was hun rol voor het voeren van handel.” Hendrik schreef zelf een bijdrage over de Eerste Wereldoorlog. Hij vond enkele interessante krantenartikels die meer vertellen over de reportages van drie Nederlandse journalisten over Torhout op het einde van oktober 1914.

Betekenis Parkstraat

Ook Frans Vanclooster is weer in de pen geklommen. De naam Parkstraat op de wijk De Goede Herder blijkt een blijvende verwijzing naar de Eerste Wereldoorlog te zijn. De straatnaam duidt namelijk rechtstreeks op een groot munitiepark uit 1914-1918. Het ging om meer dan dertig hectare militaire infrastructuur die door de Duitsers werd gerealiseerd. Het jaarboek wordt afgerond met het activiteitenverslag.

www.heemkundetorhout.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.