Jaar na de brand bij Belcroom in Roeselare is al deel van de grond gesaneerd

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Meteen na de brand bij Belcroom in Roeselare werd de grond al uitgegraven en afgevoerd. Binnenkort zorgt OVAM voor een extra sanering. Onder meer de PFAS-waarden worden blijvend opgevolgd.

Een jaar geleden ondertussen woedde er een brand bij de firma Belcroom. “Bij die brand en de bluswerken kwamen verschillende chemische stoffen in de omgeving, de riolering en de Mandel terecht. Een ernstige milieu-impact. Meteen na dit incident kwamen vele vragen, maar nadien werd het toch een beetje stil”, horen we van Bert Wouters (Groen) op de gemeenteraad.

“In juni bleek dan nog dat Belcroom ook een vergunning heeft voor het lozen van PFOS. Een bijkomend probleem in de nasleep van de brand. Graag vraag ik dus nog eens naar de stand van zaken bij de opruiming van alle schadelijke stoffen. Werd ook nog bijkomend op mogelijke PFOS-vervuiling gecontroleerd?”

Waterkwaliteit

Schepen Nathalie Muylle (CD&V): “Kort na de brand was er een taskforce om alles te bekijken. Daarin zaten alle betrokkenen en deskundigen. Wat betreft de kwaliteit van Mandel – Leie. Na de brand werd de waterkwaliteit goed opgevolgd. Er waren verhoogde hoeveelheden van bepaalde schadelijke stoffen. Na enkele weken was dat niet meer het geval.”

“Wat de bodem betreft is men vanuit OVAM onmiddellijk begonnen met het afgraven van de gronden. Die gronden zijn vervolgens afgevoerd. Vanaf oktober 2021 zal OVAM een beschrijvend bodemonderzoek doen en bekijken wat er nu nog in de bodem zit. OVAM zal dus met een nieuw saneringsdossier komen. Chroom en Nikkel zijn de meest gevonden stoffen. Er was geen verontreiniging op openbaar domein. Wat PFOS en PFAS betreft, zijn beide teruggevonden. Er zal verder op gecontroleerd worden en kijken of er extra zaken moeten gebeuren. We weten niet wat de toekomst van het bedrijf is, of er een doorstart komt. Nu zijn er geen activiteiten meer. Als ze willen herstarten zullen ze een nieuwe vergunning moeten aanvragen met andere waarden volgens de geldende regels.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier