Jaak uit Zillebeke: “Pastoor assisteren zoals misdienaars van vroeger”

Jaak Depuydt. © togh
Redactie KW

Jaak Depuydt (70) uit Zillebeke behoort ook tot het tienkoppige team van de pastorale eenheid Onze-Lieve-Vrouw-van-Vrede.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Kerk

Hij zit daarnaast in de kerkfabriek van Zillebeke en Hollebeke, waar hij secretaris is. “In Zillebeke ben ik de contactpersoon van de parochie en houd ik me bezig met het administratieve luik. Verder assisteer ik de priester tijdens de misvieringen, zoals de misdienaars vroeger deden. Het is heel moeilijk geworden om jongeren hiervoor bereid te vinden. Ik help ook met acties zoals Welzijnszorg en Broederlijk Delen, ook iets dat vroeger door de priesters werd gedaan. Door het priestertekort worden er dus steeds meer taken door leken gedaan.”

Oudere parochianen trekken niet naar een andere parochie om de mis te vieren

Sinds vorig jaar is het aantal misvieringen in Zillebeke teruggevallen van wekelijks naar tweewekelijks. Dat heeft een impact gehad op de gelovigen. “We stellen vast dat ouderen zich niet meer verplaatsen. Ze dachten dat ook de oudere parochianen naar een andere parochie zouden gaan om de mis te vieren, dat is blijkbaar niet het geval. We proberen dat op te vangen door gebedsdiensten te doen in de sterke tijden, zoals de Advent of de Vasten, maar ook daar is de opkomst beperkt. Het is geen liturgie en dat wordt door de oudere generatie niet erkend als de ‘zondagsplicht’.”

Zelf ga ik naar Hollebeke als er in Zillebeke geen mis is, maar ik zit daar in de kerkfabriek en mijn vrouw is afkomstig van Hollebeke. Ik begrijp dat mensen afhaken als ze naar een andere parochie moeten. Er zijn er wel die doen zoals ik, maar niet veel, hoogstens een tiental.”

(TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.