Izy Coffee uit Izegem opent nieuwe vestiging in Tielt: “Grootste koffiebar worden”

Bart Buyse en Ennio Vandevoorde in de nieuwe zaak op het Rameplein. © SDT
Redactie KW

In november vorig jaar ging de eerste vestiging open in Izegem en op zaterdag 6 juli opent Izy Coffee ook in Tielt. Tieltenaar Ennio Vandevoorde (26) zal het gezicht worden van de koffiebar op het Rameplein. “Tielt wordt een kopie van Izegem”, aldus Bart Buyse, het brein achter Izy Coffee.

Bart Buyse (46) ruilde een directiefunctie in de luchtvaartsector – hij werkte voor Lufthansa en woonde onder meer in Warschau, Londen, Frankfurt en Sint-Petersburg – in voor een nieuwe carrière. Hij trok met zijn vrouw en twee kinderen twee jaar op wereldreis en begon daarna als koffiemaker.

“Ik heb bijna 20 jaar in het buitenland gewerkt en het viel mij enorm op dat er overal veel meer koffiebars zijn dan in België”, opent Bart Buyse, die geboren werd in Roeselare en nu met zijn gezin in Izegem woont. “Als ik spreek over een koffiebar, dan bedoel ik daarmee: kwaliteitskoffie op espresso gebaseerd. Bovendien zijn alcoholvrije dranken in mijn bars ook erg belangrijk. Met het concept van Izy Coffee wil ik inspelen op wereldtrends, maar dan op lokaal niveau. Mijn doel is om met Izy Coffee de grootste koffiebar te worden in het oerconservatieve West-Vlaanderen. Mijn eerste bar ging open op 10 november in Izegem. Dat bleek onmiddellijk een groot succes te zijn. In het openingsweekend verkochten we maar liefst 1.000 koffies. In de vierhoek Tielt-Roeselare-Kortrijk-Waregem willen we iets moois uitbouwen en de komende jaren mikken we op nog enkele extra vestigingen.”

‘Repeatable models’

Het concept van Izy Coffee is gebaseerd op repeatable models. “Dat betekent dat de bar in Tielt er identiek zal uitzien als de bar in Izegem”, gaat Bart verder. “Niet alleen de look van de bar, maar ook de werkwijze en mentaliteit moet identiek zijn. Bovendien kan het niet zijn dat een koffie in Tielt anders smaakt dan een koffie in Izegem. Het moet echt copy-paste zijn.”

Het was van bij het begin heel belangrijk dat er professionele barista’s aan het werk zijn bij ons – eigenaar Bart Buyse

In elke Izy Coffee zal het heel belangrijk zijn dat er professionele barista’s aan het werk zijn. Dat was al mijn visie van bij het begin. Ikzelf heb ook een opleiding als professionele barista gevolgd. Daarna nam ik de beslissing om te investeren in barista’s. Ik zette een Facebookcampagne op poten en deed daarin een oproep: Izy Coffee zoekt barista’s en betaalt hun opleiding. De enige voorwaarde was: alle lessen moesten bijgewoond worden en na afloop van de cursus moest de cursist geslaagd zijn. We kregen maar liefst 50 aanmeldingen. Op het einde van de rit hebben we er zes uitgekozen. Intussen hebben we een klein team uitgebouwd, waar Ennio Vandevoorde ook deel van uitmaakt.”

Meer dan alleen koffie

Bij Izy Coffee kunnen de mensen koffie krijgen in al z’n facetten, maar ook thee en hot chocolate. “Bovendien bieden we ook softdrinks aan. Dat zijn wel allemaal speciale softdrinks, dus een gewone cola kan je bij ons niet vinden. Naast deze dranken, kunnen klanten bij ons ook terecht voor een saladbowl of wraps. De wraps komen overigens van Koken Tielt. Bovendien bieden wij ook zes verschillende veganistische taartjes aan. Naast de koffiebeleving biedt Izy Coffee ook plaats voor andere activiteiten. Zo zijn al onze tafels voorzien van een stopcontact en een USB-poort. Op die manier trekken we studenten aan die hier komen studeren. Bovendien zien we dat er ook vaak freelancers komen werken”, vult Bart nog aan.

Passie voor koffie

Vanaf 6 juli, tijdens de Tieltse Feesten, gaat Izy Coffee dus open op het Rameplein in Tielt. De bar zal uitgebaat worden door Ennio Vandevoorde (26) uit Tielt. “Mijn interesse en passie voor koffie komt eigenlijk al van vroeger. Ik deed ooit een studentenjob bij Briz coffee, waar mijn moeder werkte. Daar leerde ik branden en leerde ik alles over de verschillende smaakpaletten. Tijdens mijn studies is die interesse voor koffie wat uitgedoofd. Ik ging ontwerp- en productietechnologie studeren en deed daarna een kantoorjob. Dat bleek echter niets voor mij. Op een bepaald moment zag mijn moeder ergens verschijnen dat er iemand met een koffiebar ging beginnen. Achteraf bleek dat dus Bart te zijn. Er stond een telefoonnummer bij vermeld en ik heb onmiddellijk contact opgenomen. Niet veel later kon ik zeggen dat ik lid was geworden van het Izy Coffee-team. Intussen heb ik ook van Bart het vertrouwen en de verantwoordelijkheid gekregen om de vestiging in Tielt voor mijn rekening te nemen. Dat zie ik volledig zitten. We gaan van start op zaterdag 6 juli tijdens de Tieltse Feesten. De mensen zullen bij ons de chillere hoek van de Europafeesten vinden”, besluit Ennio Vandevoorde.

(Stephanie Desmet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier