IZI Wonen toch op zoek naar alternatieve huisvesting na commotie rond te duur kantoor

Sociale huisvestingsmaatschappij IZI Wonen was van plan in dit gebouw een luxueus kantoor te huren.© FM
Sociale huisvestingsmaatschappij IZI Wonen was van plan in dit gebouw een luxueus kantoor te huren.© FM
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Sociale huisvestingsmaatschappij IZI Wonen gaat dan toch op zoek naar een alternatieve locatie om zijn personeel in onder te brengen. Aanvankelijk wilde het voor 12.000 euro per maand een kantoor in Skyline Park huren, maar na eerdere kritiek van Ingelmunster wil nu ook Izegem die beslissing terugdraaien.

De kwestie zorgde voor heel wat verontwaardigde reacties op de gemeenteraad van Izegem. Oppositiepartijen Vlaams Belang, Open VLD, Groen, Vooruit en STiP vroegen zich of waarom de twee Izegemse vertegenwoordigers in de Raad van Bestuur van IZI Wonen het verhuisdossier mee hadden goedgekeurd en wilden weten of er nog kon worden bijgestuurd.

Ja, zo blijkt. Schepen van Woonbeleid Tom Verbeke (N-VA) liet weten dat de stad helemaal niet tevreden is met de beslissingen die in het directiecomité en de Raad van Bestuur zijn genomen. “Het is niet meer van deze tijd dat een sociale huisvestingsmaatschappij een luxueus kantoor huurt. Sociale huisvesting is er in eerste instantie voor de sociaal zwakkeren, niet ten dienste van zichzelf. Een exuberante uitgave voor de huur van een kantoor neem je ook niet als er nog geen definitieve beslissing is over de afbakening van een nog nieuw op te richten woonmaatschappij. Dan ga je simpelweg geen dergelijk engagement aan. Ik kan me niet inbeelden dat er geen goedkopere alternatieven bestaan.”

Diverse pistes

Voor Izegem namen Dries Dehaudt (CD&V) en Virginie Derumeaux (N-VA) mee de beslissing om het kantoor in Skyline Park te huren. Dehaudt sloeg op de raad mea culpea. “Ik heb er een paar nachten slaap van gelaten. Dit dossier houdt mij wakker”, zegt hij. “Sinds de fusie twee jaar terug is er actief naar een locatie gezocht om het personeel op één plaats te kunnen onderbrengen. Er zijn toen diverse pistes onderzocht, waaronder bouwen op grond van de stad of op eigen grond, maar dat is ‘on hold’ gezet toen de omzendbrief rond de vorming van eengemaakte woonmaatschappijen door de overheid werd rondgestuurd. Ook de huur van een winkelpand in Ingelmunster hebben we bekeken, maar bleek niet haalbaar. Omdat er bij mijn weten op het moment van stemmen geen alternatieve verhuislocatie dan Skyline Park beschikbaar was, heb ik daar toen mee ingestemd. Vandaag is die er wel en ik zeg met de hand op het hart dat die onderzocht worden.”

Contractbreuk

Schepen Verbeke benadrukte nog eens dat de stad alles op alles zal zetten om een beter en goedkoper alternatief dan Skyline Park te vinden. Vlaams Belang wilde weten wat de contractbreuk rond de huur van het kantoor in Skyline Park zou kosten, maar de stad verwijst naar een vertrouwelijkheidsverbintenis die leden van IZI Wonen daaromtrent zouden ondertekend hebben en kon of wilde niet op de kwestie ingaan.

“De oppositie noch de Izegemse bevolking krijgen daardoor geen antwoord op een resem vragen”, zegt Giel Seynaeve (Vl.Belang). “Ze blijven achter met het gevoel dat er hoog spel gespeeld wordt met geld dat eigenlijk bedoeld is om mensen in nood aan een betaalbare woning te helpen.”

Jean-Pierre Declercq, de voorzitter van IZI Wonen is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.