Izegemse zussen Petillion dankbaar dat vader Piet 16 jaar langer leefde dankzij donornier

Sophie (links) en Charlotte Petillion koesteren de werken van hun vader. © foto Frank
Wouter Vander Stricht

Zussen Charlotte en Sophie Petillion denken met dankbaarheid terug aan de 16 jaar dat hun papa Piet Petillion langer kon leven dankzij de donornier die hij mocht ontvangen. De zussen selecteerden ook tien kunstwerken van hun pa die Tjok Dessauvage verwerkt heeft in zijn potstructuren.

Piet Petillion – die op 19 januari 2020 op 74-jarige leeftijd overleed – was zelf lid van Rotary Izegem en het levensverhaal van Piet is ook een van de redenen waarom Rotary Izegem zich engageerde voor orgaandonorregistratie. Piet Petillion was erelid van Rotary Izegem, gezien zijn gezondheidssituatie kon hij zich de laatste jaren niet altijd meer actief engageren.

Dochters Sophie en Charlotte Petillion blikken nog eens terug op hun jeugd. “Wij hebben onze papa eigenlijk veel ziek geweten. Er was al een probleem met zijn nieren van toen hij kind was. Hij was geboren met gezonde nieren, maar een verkeerde operatie moet aan de basis van de problemen gelegen hebben.”

Vijf zware jaren

Piet Petillion was kinesist met praktijk in de Roeselaarsestraat. “Op zijn 57ste is hij door zijn nierproblemen moeten stoppen met werken. Uiteindelijk heeft hij vijf jaar lang drie keer per week naar het ziekenhuis in Roeselare op dialyse gemoeten. De verwachting was dat hij na twee jaar een nieuwe nier kon krijgen, het werden uiteindelijk vijf zware jaren.”

Piet Petillion kreeg in april 2003 een nieuwe nier. Kort daarvoor waren de zusjes al hun mama verloren. Even werd ook gedacht aan levende donatie, wat toen nog niet vaak uitgevoerd werd. De kruisproef met het bloed van mama Leen Vanhullebus werd gedaan en Piet bleek een nier van zijn echtgenote te kunnen ontvangen. Uiteindelijk zette de ethische commissie het licht op rood. “Gelukkig heeft onze pa kort daarna een nier gekregen, anders waren we ze allebei kwijt in een jaar tijd.”

Ruim 16 jaar lang heeft Piet Petillon met zijn nieuwe nier geleefd. “Na de transplantatie in Leuven moest hij lang revalideren. Hij had op dat moment nog één nier en die werd in die operatie ook verwijderd. Hij moest ook blijvend medicatie tegen de afstoting innemen. Maar hij heeft altijd goed voor zijn nier gezorgd.”

Autodidact

Maar ondanks zijn ziekte was Piet Petillion nog lang heel gepassioneerd bezig met kunst. “Als kind heeft hij altijd al graag getekend. Als kunstenaar kon hij zich uitleven in schilderijen en beeldhouwwerken in keramiek. Eerst had hij de keuken als werkplaats, later de zolder en uiteindelijk een atelier op het einde van onze tuin. Hij was een autodidact. Ooit ging hij naar de academie, maar dat was maar een kort leven beschoren. Zijn creatieve geest kon geen keurslijf verdragen.”

Wij mochten zelf 10 werken van ons pa selecteren, Tjok ging ermee aan de slag

Piet Petillion was ook een begenadigd muzikant. “Hij speelde piano, maar je mocht hem gelijk welk instrument in de handen steken, hij vond er zijn weg mee. Die kunstmicrobe manifesteert zich ook bij zijn kleinkinderen.”

Tjok en José

Piet Petillion bewonderde het werk van wijlen José Vermeersch (Lendelede) en Tjok Dessauvage (Sint-Eloois-Winkel). De idee om de kunstwerken van hun vader te vermengen met die van Tjok Dessauvage in ‘Piet meets Tjok’ waren de zusjes meteen genegen. “Wij hebben zelf werken van onze pa mogen selecteren, Tjok is ermee aan de slag gegaan.” Ook Charlotte en Sophie lieten zich al registreren als orgaandonor. “Enkele mensen uit mijn vriendenkring heb ik ook al kunnen overtuigen”, zegt Sophie, terwijl Geert Soetaert, de man van Charlotte, bij Rotary een van de drijvende krachten is achter de actie 1010.

www.1010izegem.be