Izegemse Watersportvereniging blijft positief ondanks blauwalgen in het kanaal

© foto Frank
Wouter Vander Stricht

Eerst de coronacrisis en dan de blauwalgen. Voor het derde jaar op rij. Maar Wouter Pattyn van de Izegemse Watersportvereniging (IWV) blijft vooral positief. “We passen ons aan door de activiteiten anders in te plannen. Maar we hebben vooral een bloeiende vereniging. Met 250 leden waarbij heel wat jeugd, maar ook een iets oudere generatie. In ‘t Schroefke hebben we hier onze uitvalsbasis met het mooiste terras van Izegem.”

Dat mooiste terras wordt misschien nog door anderen geclaimd, maar feit is dat bij goed weer het terras van ‘t Schroefde vol zit met mensen die komen genieten. Uitbater Yannick Deplae heeft nu ook een soort pop-up bar op het grasveld neergepoot. “We noemen het De Barakke. Je zit er wat apart met zich op de kinderen die zich in de speeltuin aan het amuseren zijn. Het is een bar, maar er staat ook een dj-installatie. Het zijn mijn broer Bert en zijn partner Frederic Hochepied die met het concept kwamen aandraven.”

Ook de leden van de Izegemse Watersportvereniging vinden vlot hun weg naar het clublokaal. De vereniging bestaat al sinds 1973. Na een korte periode aan de centrale brug werd al snel verhuisd naar Kachtem waar men aan het oude sas twee jachthaventjes in gebruik heeft. “Het beheer is voor ons. De leden van onze club kunnen hier hun pleziervaartuig aan de steiger leggen”, aldus Wouter Pattyn, die ondertussen al een zestal jaar voorzitter is van de club.

Clubboot

“Zelf ben ik begonnen als 12-jarige met waterskiën, nu sta ik zelf niet meer op de latten, maar mijn kinderen wel. Mijn dochter helpt bijvoorbeeld ook met het organiseren van een kamp. Onze club heeft langs de ene kant een grote groep jongeren die hier leren waterskiën, wakeboarden en wakesurfen.” Bij de eerste sport hang je op ski’s achter de boot, bij de tweede op een wakeboard (vergelijk het met skiën en snowboarden). Bij het wakesurfen word je op gang getrokken en surf je eigenlijk op de golven die ontstaan achter de boot.

We blijven de enige club in België die wakeboarden in clubverband aanbiedt voor de jeugd

“Wij hebben onze eigen clubboot zodat we laagdrempelig de kinderen bij ons kunnen laten starten met de sport. Ook mensen die geen lid zijn, kunnen hier een initiatie volgen. We hebben dus een grote groep jonge leden. We waren ook de pioniers van het wakeboarden, waardoor we hier heel wat grote talenten hadden. We blijven ook de enige club in België die wakeboarden aanbiedt voor de jeugd in clubverband.”

Toervaarten

Daar tegenover staan onze leden die toervaarten doen met hun plezierboot. “Onze leden varen individueel uit, maar doen ook vaak mee aan toertochten en we zetten ook zelf toertochten op poten. Daarmee spreken we een iets ouder publiek aan, maar we vormen één hechte vereniging.”

We hebben ultrasone apparaten laten installeren zodat de blauwalgen onze haventjes niet binnenkomen

Voor het derde jaar op rij werden blauwalgen vastgesteld op het kanaal. “We passen ons aan. We verschuiven onze activiteiten en organiseren niet meer in de zomer, maar in het voor- en het najaar. We hebben ook ultrasone apparaten laten installeren zodat de blauwalgen onze haventjes niet binnenkomen. Die zijn er nog maar pas. Blauwalgen in de havens hebben we nog niet, hopelijk doen die apparaten goed hun werk en blijft dat zo. Door de blauwalgen geldt er een verbod op waterskiën en wakeboarden, in Nederland mag dat bijvoorbeeld wel, maar dan wel op eigen risico. Persoonlijk ben ik ook meer voor de Nederlandse manier van werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier