Izegemse vzw Datdakan wil opvanghuis voor nieuwkomers oprichten: ““Veilige haven creëren”

Lisa Lins (32) en haar man Andries Debruyne (35) hebben met Datdakan een gloednieuwe vzw opgericht om in Izegem een opvanghuis te openen voor nieuwkomers en mensen op de vlucht, die door omstandigheden tijdelijk geen dak boven hun hoofd hebben. Om van start te gaan, is ze op zoek naar een geschikte locatie, maar ook naar mensen die het initiatief financieel steunen.

Lisa Lins in het vluchtelingenkamp van Duinkerke. Nu wil ze ook in Izegem een verschil maken.© GF
Lisa Lins in het vluchtelingenkamp van Duinkerke. Nu wil ze ook in Izegem een verschil maken.© GF

Lisa en Andries gaan bijna wekelijks met vrienden naar de vluchtelingenkampen in Duinkerke. “Daar helpen we voorzien in noodzakelijk materiaal, voedsel en drinkbaar water”, vertelt ze. “We brengen mobiele warme douches, kapperspullen en wastafels. Daarnaast proberen we ons ook te focussen op menselijkheid en ontspanning. In Izegem ben ik ook lid van de Budd’Iz, een groep vrijwilligers die nieuwkomers op verschillende vlakken ondersteunt. Zo helpen we ze bij de zoektocht naar een huis, maar ook op administratief vlak of om de taal te leren. Daaruit zijn mooie vriendschappen ontstaan.”

Moestuin, creatief atelier…

Uit de wens om meer te willen doen, is de vzw Datdakan ontstaan. “Naast het werk in de kampen, droom ik er ook van om iets in eigen omgeving te kunnen verwezenlijken dat van grote betekenis is voor nieuwe mensen”, vertelt Lisa. “Ik zou graag een opvangtehuis openen waar mensen tijdelijk terecht kunnen, niet alleen voor onderdak, maar ook voor activiteiten. Met ons gezin stonden we al meermaals voor het dilemma om mensen in ons huis op te vangen. Een veilige haven is in veel gevallen een echte noodzaak om niet op te geven.”

“Het opvanghuis zal ‘Mafada’ heten, Arbisch voor gastenhuis”

Naast het bieden van een tijdelijk verblijf, wil Lisa ook verschillende projecten lanceren. “Van een moestuin tot een creatief atelier”, gaat ze verder. “Kortom, alles wat mensen kan samenbrengen en voor ontspanning en afleiding zorgt. Nieuwkomers worden bijvoorbeeld vaak met eenzaamheid geconfronteerd. Ze leven geïsoleerd, maar vaak zitten ze gevangen tussen de muren van hun toegewezen woning. Ik hoop een plek te creëren waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun talenten ontwikkelen. De naam van de vzw spreekt voor zich. Omdat wij willen tonen dat dat kan.”

Om te kunnen staten, zoekt Lisa nog verschillende zaken, waaronder een geschikte locatie voor het opvanghuis, dat ze Madafa wil dopen. “Dat is Arabisch voor gastenhuis”, verduidelijkt ze. “We zoeken het liefst een huurhuis met ruime tuin in de stadsrand of directe omgeving, maar nog beter is dat iemand een leegstaand huis kan aanbieden in ruil voor onderhoud. Ik zoek ook nog iemand die me vrijwillig juridisch kan adviseren bij zaken rond opvang aanbieden aan mensen zonder papieren, maar ook mensen en bedrijfsleiders die dit project financieel willen ondersteunen, zowel bij de opstart als voor een engagement op lange termijn. Ik heb zelf nog geen idee waartoe dit zal leiden en in hoeverre ik mijn visie kan uitwerken, maar ik geloof dat ik het een kans moet geven, los van politieke of religieuze overtuigingen.”

De vzw is bereikbaar via de Facebookpagina vzw Datdakan en lisa@datdakan.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.