Izegemse Vader van overleden scout Sebastiaan uit rouwgevoelens in poëzie

Vincent Vandommele poëzie-album uit. © Frank Meurisse
Redactie KW

Ruim 40 gedichten over zijn zoon Sebastiaan en diens overlijden, in die noodlottige zomer van 2017. Die schreef Vincent Vandommele neer in de gedichtenbundel ‘Flitsen van gemis’. Beklijvende teksten over rouw en verdriet, maar ook over al het moois dat ze met en door de jongen meemaakten. De opbrengst gaat naar het goede doel.

Sebastiaan was op 22 juli 2017 op scoutskamp met de Padvinders van Sint-Joris toen hij tijdens een zwempartij in het meer van Bütgenbach het leven liet. Het overlijden van de jongen joeg een schokgolf door Izegem. Drie jaar later is hij nog lang niet vergeten. Vorig jaar besteedde het één-programma ‘Mij overkomt het niet’ nog aandacht aan zijn verhaal, dit keer pakt vader Vincent Vandommele in de vorm van een gedichtenbundel met een mooi initiatief uit.

“Enkele weken na zijn dood ben ik mijn gevoelens in poëzie beginnen om te zetten”, vertelt Vincent. “Het resultaat daarvan postte ik telkens op een Facebookpagina waar familie en vrienden herinneringen aan Sebastiaan ophalen. De reacties waren bemoedigend en dus ben ik dat blijven doen. Voor mij werkte het ook helend, als een soort verlengde van het rouwproces.”

Puzzelstukjes

Gaandeweg groeide het idee om meer met de gedichten te doen. Pas na een voorstelling van de film ‘Wonder’ – een verfilming van Sebastiaans lievelingsboek – voor de Vlaamse Vereniging Autisme (VVA) vielen de puzzelstukjes op hun plaats. “Sebastiaan had ook autisme en mijn vrouw helpt geregeld als vrijwilliger bij die organisatie, dus ik wilde hen blijven steunen”, zegt Vincent. “Zo groeide het idee om uit de ruim 150 gedichten die ik sindsdien schreef een selectie te maken en in boekvorm uit te geven. Tijdens een cursus zomerpoëzie vorig jaar leerde ik een Nederlandse dame kennen die mij goed bij de selectie heeft geholpen. Ik was samen met mijn vrouw Ingrid welkom bij die dame om in drie dagen tijd alles te selecteren en te herwerken. Geen eenvoudige klus, want sommige poëzieflarden waren best confronterend en intens. Ze zijn geschreven op een ander moment in mijn rouwproces, maar ook dat was belangrijk om mee te nemen in het geheel.”

Wafelenbak

De gedichten gaan over Sebastiaans dood en de rouw en het verlies die daar bij komen kijken. “Maar het gaat ook verder dan dat”, zegt Vincent. “Ze beschrijven de gebeurtenissen van 2017 en de nasleep, maar gaan ook over wat hij graag deed of at, de eerste kerst zonder hem of de wafelenbak die we nadien voor zijn scoutsvrienden hielden.”

“Sebastiaan zou nu 18 geworden zijn. Bij zo’n mijlpaal hoort er taart, een lettertaart”

Dat het boek net nu uitkomt is geen toeval. “Op 3 mei zou Sebastiaan 18 jaar geworden zijn”, zegt Vincent. “Bij zo’n mijlpaal mag er wel eens iets speciaals gebeuren en hoort er taart. In dit geval een lettertaart.”

De titel ‘Flitsen van gemis’ verwijst niet alleen naar een zinsnede uit een gedicht, maar ook naar de jongen zelf.

“Hij was verzot op de Amerikaanse superheld The Flash. Zijn vrienden dragen vandaag nog altijd een badge met zijn logo op hun uniform. Ik vind het dus mooi dat ik dat kon verwerken in een van de gedichten.” (vadu)

‘Flitsen van Gemis’ kost 15 euro en is te koop via vandommelev@gmail.com . Wie in Izegem woont krijgt het gratis thuisbezorgd, anderen betalen 3 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier