Izegemse triatleten blijven trainen zonder nieuw doel: “Je moet naar je lichaam luisteren”

Sybren Baelde (links) en Hannes Callebout: "Je moet niet na twee keer joggen plots al een halve marathon lopen." © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Sybren Baelde en Hannes Callebaut hielden even halt tijdens een loopsessie op het Izegemse sportpark. Ze zijn allebei redder in het Izegemse zwembad, maar als triatleten blijven ze nu ook verstoken van zwemtrainingen. Maar met lopen en fietsen houden ze hun conditie op peil.

Het Izegemse zwembad moest ook de deuren sluiten. Zitten jullie nu werkloos thuis?

Hannes: “Ik ben vastbenoemd en moet gewoon doorwerken. Nu zijn we vooral bezig met het onderhoud. Er mag nog niet gezwommen worden, ook niet door competitiezwemmers.”

Sybren: “Ik werk er minder lang en heb nog niet het statuut van Hannes, ik zit dus tijdelijk en technisch werkloos thuis. Maar ik had het liever anders gezien. Ik heb nu inderdaad wel meer ruimte om te trainen, maar je kan ook niet voortdurend trainen. Mijn vriendin Linde is nu aan de slag als stagiair verpleegkunde in de Sint-Jozefskliniek. Ze maakt dus de strijd tegen het coronavirus vanop de eerste rij mee. Of we nu apart moeten slapen? Dat doen we niet, maar we zijn blijkbaar de enige.” (lacht)

Hoe wapenen jullie zich als afgetrainde atleten tegen de coronabesmetting?

Hannes: “Het is zo dat wij eigenlijk altijd vrij voorzichtig zijn. We wassen vaak de handen en gaan niet zomaar iets aanraken. Als triatleet let je daar al gewoon meer op.”

Jullie mikken nog niet op de volle afstand.

Hannes: “Ik ben 27 jaar en het zal waarschijnlijk niet lang meer duren vooraleer ik me aan een Ironman zal wagen. Maar die stond nog niet voor meteen op het programma. Eerst nog wat kwart- en halve triatlons afwerken.”

Sybren: “Ik ben nog een stukje jonger en zal nog eerst wat genieten van mijn snelheid, in zoverre die er is (lacht), voor ik voor die Ironmans zal gaan. Maar dat zal dus nog een tijdje duren.”

Hoe lastig is dat om te trainen zonder doel?

Sybren: “Het is alleszins vreemd. Anders werk je toe naar een bepaalde wedstrijd. Eigenlijk moest ik op 29 maart in Salou mijn eerste wedstrijd afgewerkt hebben. Maar wat dat nu zal worden? Er is sprake van dat ze een aantal wedstrijden naar september zullen verplaatsen. Maar daar zijn uiteraard ook maar vier weekends. We zullen het moeten nemen zoals het komt. En ondertussen blijven we trainen.”

“We vertrekken vroeger om de drukte op het jaagpad te vermijden”

Hannes: “Ik zou het seizoen openen in Marbella op de 70.3-wedstrijd. Maar die is uiteraard ook al geannuleerd, het wordt nu uitkijken naar de eerste wedstrijden. Maar het voelt inderdaad vreemd aan.”

En misschien wordt dat de kwarttriatlon in Izegem?

Hannes: “Hij staat bij ons allebei op het programma.”

Sybren: “Mijn pa deed ook nog aan triatlon en toen bestond de wedstrijd al. Maar het zal de vraag zijn of die wel georganiseerd kan worden. Ik had begrepen dat ze dit keer niet wilden uitwijken voor het zwemgedeelte, vorige jaren moest men een oplossing uitdokteren omdat er in het kanaal niet gezwommen mocht worden door blauwalgen.”

Hannes: “We zien wel wat het wordt, misschien maken ze er dan een duatlon van. Het blijft natuurlijk een van de hoogdagen van de triatlonsport. Op de brug staan ze dan rijendik. Ongezien bij triatlons, je waant je in een Vlaamse voorjaarsklassieker. Toen ik enkele jaren geleden net als Bart Colpaert meedeed, kon ik door de aanmoedigingen van het publiek perfect horen waar Bart zich in de wedstrijd bevond.”

Jullie werken allebei op de sportdienst. Hebben jullie tips voor de mensen die nu wat meer tijd hebben om te sporten?

Hannes en Sybren: “Het is natuurlijk goed om te sporten, maar luister vooral naar je lichaam. Je moet niet na twee keer te zijn gaan joggen plots al een halve marathon lopen. Dan word je sowieso met blessures geconfronteerd. Rustig opbouwen is de boodschap.”

Ervaren jullie op de trainingstochten dat er meer volk op de baan is?

Hannes: “Zeker en vast. We vertrekken nu wat vroeger op fietstraining om het grote fietsverkeer wat uit de weg te gaan. Bijvoorbeeld op het jaagpad langs de vaart is er bijna geen doorkomen aan.”

Sybren: “Je kon er de mensen spreekwoordelijk stapelen.”

Recent verloor de (Izegemse) triatlonwereld met Kasper Lagae een graag gezien figuur. Fietst of loopt hij in gedachten nog wel eens mee?

Hannes en Sybren: “Uiteraard. Toen hij net terug was bij de Izegemse triatlonclub, waren wij net vertrokken, maar uiteraard zie je elkaar veel. Het was echt een topper ook, iemand die wel 37 keer door de muur kon gaan. Als triatleet moet je vaak door je pijngrens, maar Kasper kon dat als de beste. Jammer dat het zo is moeten lopen.”

Privé

Sybren Baelde (23) woont met zijn vriendin Linde Herreman in de Espenstraat in Izegem. Hannes Callebaut (27) woont met vriendin Emily Bourdon in de Ter Elststraat in Izegem. Beiden hebben nog geen kinderen.

Opleiding en loopbaan

Ze volgden allebei een opleiding in de bouw, maar zijn nu beiden actief als redder in het Izegemse zwembad. Ze staan ook mee in voor het onderhoud.

Vrije tijd

Die gaat volledig naar triatlon. Sybren is lid van LTTD, Leie Triatlon Team Deinze. Hannes van het 3MD Veldeman-WCup-team.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier