Izegemse schepen Tom Verbeke moet voor deontologische commissie verschijnen

Tom Verbeke (N-VA, links) viel even uit zijn rol tijdens de gemeenteraad van Izegem. Tot ongenoegen van Balder Clarys (Groen) © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

De lapsus van schepen Tom Verbeke (N-VA) krijgt een bitter staartje. Tijdens de gemeenteraad van 21 april noemde hij de raadsleden van Groen ‘vuile, groene ratten’ en daarvoor moet hij nu voor de deontologische commissie verschijnen.

De uitspraak gebeurde op een onoplettend moment: de bewuste raadzitting werd digitaal gehouden en schepen Tom Verbeke had niet door dat zijn microfoon nog open stond. Toen liet hij zich de bewuste zin ontvallen, met alle gevolgen van dien.

Op het einde van de raad verontschuldigde hij zich meteen bij zijn collega-raadsleden en richtte hij zich ook expliciet tegenover Groen-fractieleider Balder Clarys, maar die heeft nu gevraagd om de deontologische commissie in te schakelen.

De Izegemse politiek wordt steeds harder en met dit signaal hoop ik die evolutie een halt toe te roepen – Groen-raadslid Balder Clarys

Maandag 4 mei om 19 uur komt die samen. “Het is het recht van elk gemeenteraadslid om de deontologische commissie bij elkaar te roepen en in deze situatie respecteren we de vraag van Balder”, zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA). “Ik wil er wel op wijzen dat Tom Verbeke meteen na de feiten uitvoerig zijn excuses heeft aangeboden.”

Excuses aanvaard

“Ik heb Tom ondertussen via de telefoon gesproken en zijn excuses zijn aanvaard”, zegt Balder Clarys. “Maar dit is ook een principekwestie. Zo’n uitspraken mogen we niet over ons heen laten komen, net daarom moet de deontologische commissie zich hier over buigen. Maar laat dat dan ook een punt achter dit verhaal zetten. Het is allerminst mijn bedoeling om Tom Verbeke aan de schandpaal te nagelen of hij uit zijn functie ontzet te zien, integendeel. De Izegemse politiek wordt steeds harder en met dit signaal hoop ik die evolutie een halt toe te roepen. Meerderheid en oppositie moeten samenwerken. Zeker nu.”

De deontologische commissie zal bestaan uit Dries Dehaudt (voorzitter), Bert Maertens, Lothar Feys, Hein Depoorter, Jan Verbeke, Kurt Grymonprez, Rik Baert, Justine Hollevoet en Veerle Renier.

Van 2017 geleden

Het is geleden van het voorjaar van 2017 dat de bewuste commissie nog ingeschakeld moest worden. Toen werd de zaak rond toenmalig SP.A-schepen Kurt Grymonprez behandeld. Er waren aanwijzingen dat hij de technische dienst van de stad Izegem wilde inzetten voor persoonlijke doeleinden: het vervoer van tegels naar zijn huis. Zelf benadrukte hij dat hij enkel om advies heeft gevraagd.

In mei 2017 nam hij uiteindelijk zelf ontslag, maar ondertussen zetelt hij opnieuw als gemeenteraadslid voor zijn nieuw opgerichte partij STiP.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier