Izegemse oud-Cerclespeler Raf Lapeire (75) overleden

bron Cerclemuseum.be © bron Cerclemuseum.be
Redactie KW

Deze morgen is Raf Lapeire (75) overleden. Hij was een laatbloeier en speelde tussen 1970 en 1975 voor de Vereniging. De minzame middenvelder bleef altijd een voetballiefhebber pur sang.

Heel wat Izegemnaars zijn nog supporter van Cercle Brugge. En daar zit Raf Lapeire zeker voor iets tussen. Hij speelde voetbal in zijn geboortestad – hij zag het levenslicht op 30 december 1944 – bij KFC Izegem. Bij Izegem lieten ze hun speler niet gaan. Enkel toen een verplichte transfer in de maak leek, deed KFCI hem toch nog snel van de hand. Vijf jaar eerder – nadat Izegem kampioen speelde in eerste provinciale – was Raf Lapeire al in het geheim gaan testen bij La Gantoise, het huidige AA Gent. Maar ook toen liet het Izegemse bestuur hem niet gaan.

Het was Rene Popelier, toenmalig trainer van KFC Izegem, maar ook ex-Cercle, die de voorzet gaf voor de overgang naar Brugge. Ook Popelier overleed deze week. Raf Lapeire arriveerde bij Cercle Brugge in het seizoen 1970-1971 en dat jaar speelde groen-zwart kampioen in tweede klasse. Raf Lapeire, een middenvelder met een grote inhoud, werd dat seizoen met 13 doelpunten topschutter van de ploeg. In de volgende seizoenen in eerste klasse bleef hij de weg naar doel vinden. In totaal speelde hij 146 competitiewedstrijden voor Cercle waarin hij 32 keer scoorde, in 12 bekermatchen kon hij 6 goals netten.

Raf Lapeire combineerde zijn voetbalcarrière met een loopbaan in de bouwsector. “Ik herinner me nog dat de Rijksweg hier aangelegd werd”, aldus Raf in een interview met De Weekbode. “Om ons te harden hielden we loopwedstrijden in de modder die daar ontstaan was.”

Na vijf jaar Cercle Brugge, volgden nog vijf seizoenen Sporting Menen, een seizoen E. Wervik en twee seizoenen Club Roeselare. Raf Lapeire was bijna 39 jaar toen hij de schoenen aan de haak hing. Hij bleef in het voetbal actief als supporter van zijn zoon en kleinzonen.

Het ging al een tijdje niet meer zo goed met de gezondheid van Raf. Met zijn echtgenote had hij zijn woning in de Kortrijksestraat in Izegem ingeruild voor een assistentieflat in Rumbeke. Maar lang heeft hij daar niet mogen genieten.

(IB/WVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier