Izegemse Myriam Dedeurwaerder exposeert voor het eerst: “Creativiteit brengt me tot rust”

Kunstenares Myriam Dedeurwaerder aan schildertafel in de woonkamer.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Kunstenares Myriam Dedeurwaerder aan schildertafel in de woonkamer.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Myriam Dedeurwaerder, net 66 jaar geworden, stelt voor het eerst met haar werken tentoon. Je kan tijdens de maand januari haar expo aanschouwen in de Izegemse bibliotheek. “Ik kreeg al heel wat leuke reacties”, klinkt het opgetogen.

Myriam Dedeurwaerder, afkomstig uit Lendelede, woont nu met haar partner in de Eikenstraat op de Mol. De nieuwbouwwijk raakt ondertussen stilaan volgebouwd. “We zijn blij dat we stap gezet hebben”, aldus Myriam, die voorheen met haar Willy in de Mandellaan woonde waar haar man lang een eigen zaak had. “We leren hier heel wat nieuwe mensen kennen en met onze jonge buren klikt het erg goed. Veel auto’s passeren er hier niet, wandelaars, joggers en fietsers des te meer. En ook wij wonen hier op wandelafstand van de grootste tuin van Izegem… We stappen vaak eens naar Wallemote. Maar we doen dat op minder drukke momenten. In het weekend is het er nu een beetje te druk. Omdat wij met pensioen zijn hebben we de luxe om op andere momenten eens te kunnen oversteken.”

Je hebt heel wat creatieve hobby’s. Maar hoe kwamen die tot stand?

“Ik denk dat ik die geërfd heb van mijn moeder, die ook altijd bezig was met met naaien en breien. Mijn vader was dan weer kunstsmid. Knutselen deed ik graag en ik heb dat ook altijd goed kunnen gebruiken in mijn job. Toen ik de laatste vijf jaar van mijn loopbaan halftijds ging werken, kon ik me er ook meer en meer gaan op toeleggen. Ik volgde toen ook les bij Lieve Desmet in Lendelede. Zij heeft me de eerste knepen van het aquarel schilderen bijgebracht. Daarvoor had ik ook al geschilderd op zijde. We kregen toen les met een vast groepje. Nadat Lieve ons jammer genoeg veel te vroeg ontviel, komen we nog met een aantal van die mensen samen. We gaan om beurten bij elkaar thuis. Maar ook dat is door corona nu tijdelijk stil gevallen. Ik volg nu ook les bij Christine Dupont in Ten Elsberge in Roeselare en sinds een tijdje is Paul Van Cleven uit Brugge mijn leermeester. Ik hoop en denk daar ook nog veel bij te leren. Ik had dus al enkele leerkrachten en die hebben elk hun eigen stijl. Je pikt zaken van hen op, maar uiteindelijk moet je een eigen stijl kiezen. Ik schilder ook louter van foto’s en zoek die op Pinterest. De onderwerpen zijn vrij divers, maar ik hou ervan bloemen en planten in beeld te brengen.”

“Dat creatieve heb ik van mijn moeder geërfd”

Je legde je ook toe op kalligrafie!

“Dat is eigenlijk begonnen met en groepje in De Leest, daarna ging het naar Witruimte ( Leerschool Moderne Kalligrafie, red.) in Brugge. Maar ook in Roeselare bij Veerle Missiaen en in Marke bij Isabelle Demeester steek ik nog veel op. Het komt er op aan om veel te oefenen. Ik gebruik dat onder meer om mooie teksten en kaartjes te schrijven. Ik ben ook een kalligrafieboek over Toon Hermans aan het maken.”

Maar je gamma aan hobby’s is erg uitgebreid.

“Ik ben erg graag bezig. Via Vormingplus ben ik ooit begonnen met boekbinden, op de ouderwetse manier met naald en draad. Ik heb ook nog gespellewerkt (kantklossen) en in kartonnage leerde ik allerlei soorten dozen maken. Ik heb voor alles goesting en heb al van veel geproefd. Ik kom ook tot rust als ik creatief ben.”

Wie is Myriam Dedeurwaerder?

Privé

Myriam Dedeurwaerder vierde op 3 januari haar 66ste verjaardag. Ze is getrouwd met Willy Maertens en is de mama van Ine en Bieke Sinnesael. Willy en Myriam hebben elk drie kleinkinderen.

Opleiding

Volgde de opleiding tot lerares lager onderwijs in Ronse. Na een jaartje interims ging ze in 1976 aan de slag in VBS Sint-Katrien (Sente). Gaf er altijd les in het eerste leerjaar. De laatste vijf jaar voor voor haar pensioen in 2014 stond ze in de zorg.

Vrije tijd

Schilderen, boekbinden, kalligrafie, kartonnage (zelf doosjes maken), wandelen, fietsen en lezen.

Je bent nu toe aan je eerste expo. Kon men je makkelijk overtuigen?

“Het was Erik Vantomme die het ooit voorstelde en die plots bij mij aan de telefoon hing om te zeggen dat het al in januari aan mijn beurt was. Je ziet dat het hier in huis nu wat kaal is, een aantal van mijn werken hangen momenteel in de bibliotheek. Ik ben blij dat ik de stap gezet heb, uit mezelf zou ik dat ook nooit gedaan hebben. Ik krijg alvast heel wat reacties. Bijvoorbeeld van de echtgenoot van mijn eerste leermeester Lieve Desmet, die er de hand van zijn vrouw in herkende. En op Facebook laten mensen me weten dat ze speciaal voor mijn werken eens in de bieb zijn langs gelopen. Dat doet toch allemaal deugd. In de bieb ligt ook een zelf gebonden boekje, waar mensen eventueel een reactie kunnen achter laten. Ondertussen werd ik ook al gecontacteerd door Papierhuis Marie Millart, waar je alles kunt kopen om creatief bezig te zijn, om tentoon te gaan stellen in Deinze. Een tweede expositie zit er dus al aan te komen in april en mei.”

Zijn de werken te koop?

“Misschien wel, al heb ik er nog nooit eentje van de hand gedaan. Dat zal nu misschien wel komen door de expositie. Je investeert ondertussen heel wat in materialen en kaders. Dus er gaan ook wel wat centen in, maar het zal me wellicht wel moeite kosten om afscheid te nemen van een werk. Niet dat ik iedere dag schilder, het ligt soms in periodes. Maar als ik aan een werk bezig ben, dan is dat toch voor enkele dagen na elkaar. En dan ligt het de tafel hier vol. Ik heb boven een hobbykamer, maar het schilderen gebeurt in de woonkamer. Ik kan me daar dan volledig in verliezen. En gelukkig kookt mijn man erg graag, ik kan me dan volledig focussen op een schilderij.”

Kom je nog wel eens op school in Sente?

“Ik ga er op vrijdag mijn kleinkinderen halen. Ik ben er ondertussen zeven jaar weg en school verandert ook snel natuurlijk. Er zijn al heel wat nieuwe collega’s. Maar ik denk met plezier terug aan mijn jaren daar. En aan de vele kinderen die ik heb leren lezen. en schrijven. Dat waren er vele honderden. Mooie herinneringen.!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier