Izegemse fietsbieb is groot succes

© (Foto MV)
Redactie KW

De Izegemse fietsbieb opende zes maanden geleden voor het eerst de deuren. Het initiatief blijkt een succes bij de Izegemnaren. Sinds de opening van de fietsbieb gingen al 53 kinderfietsen de deur uit.

De fietsbieb in de Brugstraat opende in april voor de eerste keer de deuren. Zes maanden later telt het initiatief al 44 unieke ontleners. “Dat zijn zowel gezinnen die een fiets huren of gehuurd hebben, als mensen die zich enkel online registreerden”, vertelt schepen van mobiliteit Caroline Maertens.

“Iedereen kan lid worden van de fietsbieb. Zowel jonge ouders die niet ieder jaar een andere fiets willen kopen als grootouders die een fietsje willen voor wanneer de kleinkinderen op bezoek komen, kunnen er terecht”, zegt schepen van Huis van het Kind Ann Van Essche. Voor 20 euro fietsgeld en een waarborg van 20 euro kan je een jaar lang een kinderfiets lenen. Wie tijdens dat jaar nood heeft aan een grotere fiets, kan de fiets omruilen voor een ander model. Wie een fiets in goede staat schenkt, krijgt in ruil een jaar gratis lidmaatschap of heeft recht op een waardebon om later op te nemen of aan iemand anders te schenken.

Gedreven vrijwilligers

De fietsbieb is een initiatief van de stad met ondersteuning van Beweging.net. Alles wordt in goede banen geleid door een ploeg van veertien gedreven vrijwilligers. Ze staan in voor zowel de uitbating van de fietsbieb als het op punt zetten en onderhouden van de fietsen. “Elke kinderfiets die de fietsbieb uitleent, is wettelijk en kwalitatief in orde”, benadrukt schepen Maertens. Momenteel worden 53 fietsjes ontleend. Zo’n 50 exemplaren (vooral meisjesfietsen) wachten op een nieuwe tijdelijke eigenaar.

De fietsbieb opent elke derde zaterdag van de maand de deuren, telkens van 10 tot 12 uur. Sinds vorige maand werkt de fietsbieb bovendien met een nieuwe website. Op www.fietsbieb.be kan je het fietsenaanbod bekijken en online een lidmaatschap aanvragen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.