Izegemse Fietsbieb gaat officieel van start

De bib is nu officieel open.© MV
De bib is nu officieel open.© MV
Redactie KW

Deze morgen (zaterdag) opende stad Izegem voor het eerst de deuren van de Fietsbieb. Het initiatief is een samenwerking van de stad met Huis van het Kind en Beweging.net en daarnaast kan de bieb rekenen op een mooie schare vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken. Bedoeling is om kinderen massaal aan het fietsen te krijgen.

Izegemse schepenen Caroline Maertens (N-VA) en Ann Van Essche (CD&V) waren bijzonder opgetogen dat de Fietsbieb de deuren mocht openzwaaien. “We zijn al een tijdje bezig met de voorbereidingen en de praktische kant van de zaak en nu mogen we eindelijk onze eerste bezoekers ontvangen, daar zijn we natuurlijk heel blij om!” vertelt het duo.

De Izegemse Fietsbieb is gevestigd op de hoek van de Brugstraat en de Dirk Martenslaan, in de Brugstraat 14. “We hebben het pand helemaal opgeknapt en de Izegemse Kunstacademie Art’Iz zorgde voor de hele leuke en mooie aankleding. We zijn erg blij met het eindresultaat!” De bieb biedt ook plaats aan een atelier waar vrijwilligers de fietsen opknappen.

Laagdrempelig initiatief

Een fiets huren in de bieb kan eenvoudig en kost slechts 20 euro. “Voor die prijs krijg je een jaar lang een fiets naar keuze ter beschikking. De fietsen zijn volledig uitgerust en in orde.” legt Dries Dehaudt uit. “Naast het lidgeld, betaal je ook 20 euro waarborg. Die krijg je natuurlijk terug als je de fiets in goede staat terugbrengt. Mocht je kind plots een groeispurt doormaken en de fiets binnen het jaar ontgroeien, dan kan je kostenloos een nieuw exemplaar komen uitkiezen en wisselen. Herstellingen die tijdens de uitleenperiode moeten gebeuren, zijn wel voor rekening van de ontlener. We houden onze prijzen bewust laag zodat we zoveel mogelijk mensen aanspreken.”

Een jaar gratis fietsen

De Fietsbieb opent elke derde zaterdag van de maand en dat van 10 tot 12 uur. “We openen omwille van corona voorlopig enkel op afspraak en die kan je eenvoudig online maken. We hebben een mooi assortiment fietsen voor kinderen tot 12 jaar. De fietsen zijn allemaal op onze website terug te vinden zodat je op voorhand al rustig kan snuisteren of er iets tussenzit voor jouw kind.” weet Donald Horré, voorzitter van Beweging.net Kachtem. “We hebben momenteel voor elk wat wils, al zijn er wat meer meisjes- dan jongensfietsen in het gamma. Maatjes 20 en 22 inch zijn op dit moment wat schaars, dus mensen die ons daaraan kan helpen, zijn zeker welkom!

“Wie thuis nog een fietsje staan heeft dat kan dienen, mag zeker contact opnemen. Als je een degelijke fiets schenkt aan onze bieb, dan mag je gratis een jaar een fiets ontlenen.” klinkt het. “We hopen natuurlijk dat het initiatief een voltreffer is en dat kinderen zo nog meer aan het bewegen gaan. Daar is het ons om te doen!”

(MV)

Alle info is te vinden op www. izegem.be/fietsbieb

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.