Izegemse Cultuurraad finaliseert lijst met vrouwelijke straatnamen

Regina Vandaele was de grondlegster van de Sint-Jozefskliniek. © (gf)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De oproep van radiopresentatrice Sofie Lemaire om meer vrouwelijke straatnamen te voorzien krijgt al hier en daar navolging. Zo werkt de Izegemse Cultuurraad alvast aan een lijst met mogelijke namen.

Een van de namen die alvast op de lijst zal staan is die van Regina Vandaele, de grondlegster van de Sint-Jozefskliniek. Zij legde in de 19de eeuw de basis voor het huidige ziekenhuis. “We willen idealerwijs graag telkens een persoon koppelen die ook iets met een specifieke locatie heeft”, zegt cultuurschepen Kurt Himpe (N-VA). “Als de kunstacademie op een dag verdwijnt en er komt daar woonontwikkeling, dan is de Regina Vandaelestraat een optie, omdat het ziekenhuis daar vlakbij ligt. Maar er zijn zeker genoeg belangrijke Izegemse vrouwen die een straatnaam verdienen. Recent zijn er ook boeken rond de geschiedenis van Emelgem en Kachtem verschijnen. Ook daar kunnen we inspiratie uit putten.”

Recent koos de stad er nog voor om een nieuwe straat bij project Blauwpoorte naar Patrick Sercu te vernoemen. De Cultuurraad had de Marie Josephine de Pélichystraat aangeraden, maar de stad was van mening dat er al meerdere straatnamen naar de familie verwezen en dat de nabijheid van de oude woonst van Sercu en zijn recente overlijden reden genoeg waren om toch voor hem te kiezen.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier