Izegemse coronakermis brengt heel wat volk op de been

© (Foto WC)
Redactie KW

Wie graag eens echt uit zijn kot komt, kan dit en volgend weekend in Izegem terecht. De jaarlijkse kermis gaat er door met de nodige coronamaatregelen. Op twee locaties kunnen de bezoekers een toer doen. Wij gingen een kijkje nemen.

Het was lang afwachten of de Izegemse kermis al dan niet zou kunnen doorgaan, maar uiteindelijk hakte de stad de knoop door. Dit en volgend weekend kan iedereen op de Korenmarkt en de Grote Markt terecht voor de gezellige kermis, al is het er wel eentje in coronasfeer.

De bezoekers op de kermis zijn heel blij dat ze toch nog van de sfeer kunnen genieten. “Wij komen jaarlijks naar de kermis, dus we zijn echt wel blij dat we alsnog kunnen langskomen.” vertelt Laurens Canniere die we samen met zijn vrouw en hun tweelingdochters Heike en Ellis (10) tegen het lijf liepen. Ze zijn er samen met hun vrienden Sylvia Geldhof en Pieter Vandenbroucke en zoon Mattéo. “We zijn vooral blij dat we de kinderen dit verzetje kunnen geven. Ze kijken elk jaar uit naar de kermis, dus het zou jammer zijn mocht ook dat niet kunnen doorgaan.”

Toch is kermis in coronatijd iets anders dan we gewoon zijn. “Het is niet zoals andere jaren. We lopen hier allemaal met een mondmasker en als je een attractie op wil, dan is de handgel nooit ver weg.” klinkt het. “Het is spijtig dat je niet zomaar van de kermis een terrasje kan doen. Alles is in een parcours gegoten en dat moet je eerst afwerken voor je ergens een terrasje kan doen bijvoorbeeld. Handig vinden wij het niet echt, om van dat mondmasker nog maar te zwijgen.” Toch doet een ritje op de Polyp wel veel. “Voor de kinderen is het echt plezant en daar doen we het voor. We proberen ten volle te genieten.”

Izegemse coronakermis brengt heel wat volk op de been
© (Foto WC)

Opfriswerken

Bij de foorkramers zien we voornamelijk blije gezichten. Zij zijn duidelijk erg content dat ze weer de deuren kunnen openen. “Natuurlijk staan we veel liever hier met ons kraam dan dat we het in de hangaar zien staan.” weet Nathalie Vroman van het touwtje-trek-kraam. “Ik sta met die kraam op de markt, mijn man staat op de Korenmarkt met Prikballon en onze dochter staat hier met een basketspel. We zijn echt een dynastie van foorkramers.” verduidelijkt Nathalie. “De afgelopen maanden namen we de tijd om alles op te frissen en te schilderen, maar dat kan je niet blijven doen. Corona heeft een put gemaakt en die opvullen is onmogelijk, helaas. We zijn heel blij dat we hier in Izegem terecht kunnen met de nodige maatregelen. Ik heb de indruk dat de opkomst goed is én het weer zit mee. Heel mooi meegenomen allemaal.”

Kermissfeer

Volk was er inderdaad op de Grote Markt en de Korenmarkt. De lichtjes, het geluid en de geur van oliebollen zorgen voor de sfeer, al is het effectief anders dan anders. De foorkramers doen wat ze kunnen met handgel, ontsmetting en een mondmasker, maar voor de bezoekers is afstand houden niet altijd evident. De gezichtjes van de kinderen die geen mondmaskerplicht hebben spreken wel voor zich, we zien alleen maar hele grote gliimlachen en dat is het voornaamste. De kermis is er nog dit en volgend weekend.

(MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier