Izegemse begrafenisondernemer start inzamelactie voor slachtoffers in Verviers

© GS
Redactie KW

De ravage die de zondvloed in Luik aanrichtte, laat ook veel mensen langs hier niet onberoerd. Begrafenisondernemer Stefaan Snoeck uit Izegem start met drie vrijwilligers een inzamelactie voor Verviers. “Duizenden mensen zijn hun meubels kwijt”, zegt hij.

Stefaan Snoeck is naast vrijwillig brandweerman al jaren begrafenisondernemer in Izegem. Toen hij vorige week zag welke ravage de hevige regen in Verviers had aangericht nam hij contact op met een collega-uitvaartverzorger van daar die ook deel uitmaakt van de crisiscel. “Hij vertelde mij dat het echt schrijnend was”, zegt Snoeck. “Hij had al vier levenloze lichamen opgehaald. Het was er een echte oorlogszone. Toen ik de beelden zag, vond ik dat ik iets moest doen.”

Geen kleding

Stefaan zocht enkele vrijwilligers bij elkaar en vond met John Naessens, Daan Terryn en Christophe Soete de geschikte kompanen. John trekt zich de communicatie aan, Daan regelde dat het VTI van Izegem kon worden gebruikt als verzamelcentrum en Christophe, die ervaring heeft in de transportsector, regelde vrachtwagens om de spullen te vervoeren.

“De mensen hebben de neiging om kleding te leveren, maar dat is niet de bedoeling”, zegt Stefaan. “Doordat alle schade beneden is, zijn het vooral meubels en keukentoestellen die gesneuveld zijn door het water. Duizenden mensen zijn hun meubels kwijt. Via de Facebookpagina ‘Izegemse Inzamelactie Verviers’ verzamelen we sinds zaterdagavond alle bruikbare spullen in, maar dus geen kleding of schoenen. Het is niet de bedoeling om daar een tweede stort te creëren met dingen die de mensen niet nodig hebben.”

Steentje bijdragen

Wie zijn steentje wil bijdragen, kan vanaf maandag bruikbare meubels gaan afleveren in de turnzaal van het VTI in de Italianenlaan in Izegem. Maandag is dat tussen 18 en 21 uur, dinsdag tussen 16 en 21 uur en woensdag tussen 8 uur ‘s morgens en 12 uur ‘s middags.

“De bedoeling is om woensdagavond met de ingezamelde meubels en toestellen naar daar te rijden”, zegt Snoeck. “We zoeken intussen nog extra mankracht om te helpen. Er zijn al transportfirma’s die gratis hun vrachtwagens ter beschikking stellen, chapeau. Ook brandweermannen kunnen zich via Midwest nog aanmelden om ploegen daar te gaan aflossen. Er moeten nog heel wat kelders worden leeggepompt. Ik weet perfect hoe die mensen zich daar voelen, want in 2007 maakte ik zelf een brand mee in mijn woning en had ik veel schade.”

(GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier