Izegems stadsmuseum Eperon d’Or pakt uit met boek over de borstelindustrie

© (foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Nadat in 2017 de publicatie ‘Chaussures d’Iseghem’ van de drukpersen rolde, pakt het Izegemse stadsmuseum Eperon d’Or nu uit met een lijvig boek over de borstelnijverheid.

“Met ‘Borstels. Brushes. Brosses. Van Izegems ambacht tot wereldwijde industrie’ wordt de tweede belangrijke historische nijverheid die Izegem groot maakte in de kijker gezet”, verduidelijkt conservator Hilde Colpaert. “Duizenden mannen en vrouwen hadden er hun broodwinning en enkele borstelfabrikanten zoals Eduard Deryckere kozen resoluut de weg van innovatie en schaalvergroting. Die mensen maakten van Izegem het Belgische centrum van de borstelnijverheid. De titel van het boek is een knipoog naar het verleden. Op de muur van een borstelfabriek vlakbij het station stond vroeger het opschrift ‘Borstels. Brushes. Brosses.’ geschilderd. De treinreizigers konden er niet naast kijken.”

“In het boek is er naast de historiek ook aandacht voor de arbeidssituatie van de borstelmakers, de sociale organisaties, de werking en de organisatie van de borstelfabrieken, de productie en de verhandeling”, vertelt Piet Van Coillie die als wetenschappelijk medewerkers van Eperon d’Or de eindredactie op zich nam. “De publicatie is een eerbetoon aan de duizenden mensen die in de borstelnijverheid werkten. Maar ook een hulde aan de bedrijven die nog altijd actief zijn en de economische geschiedenis van onze stad verder doen leven en doen bloeien.”

Het boek telt 144 bladzijden en is te koop in de museumshop van Eperon d’Or voor 20 euro.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier