Izegems kindercafé opent voor het eerst de deuren

© Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

15 klanten: zoveel kinderen mocht het gloednieuwe kindercafé in Izegem verwelkomen op de eerste openingsdag. Het café is een idee van de kindergemeenteraad. Het échte stadsbestuur ging onmiddellijk met de plannen akkoord.

Op woensdag 7 juli opende het Izegemse kindercafé voor het eerst de deuren. “Het is een ontmoetingsplaats voor kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar en het eerste middelbaar. Ze kunnen er tegen democratische prijzen een drankje nuttigen, gezelschapspelletjes spelen en af en toe ook workshops bijwonen”, zeggen Emma Nuyttens en Kenny Rogiers van de jeugddienst. “Het kindercafé is een van de voorstellen van de Izegemse kindergemeenteraad waar de stad mee aan de slag ging.”

“Het voordeel is dat we met het jeugdhuis al een setting hebben. De kinderen wilden een echt café, dus hebben we niets aan de inrichting aangepast. Eigenlijk was hun grootste wens dat er geen ouders aanwezig zouden zijn”, lacht Emma Nuyttens. Kenny Rogiers: “We willen nu nog vooral luisteren naar de aanwezige kinderen. Verlangen ze hier nog extra’s zoals bijvoorbeeld een zetel of kussens of spelletjes? Net als in een echt café is het de bedoeling dat er zaken zijn die maken dat ze hier graag naartoe komen en dat ze blijven komen.”

“Het feit dat we eens een namiddag kunnen keuvelen zonder ouders of kleinere broers of zussen in de buurt is eigenlijk al voldoende voor ons”, zeggen Jotte Verhelst (12), Hilke Windels (12) en Warre Bruyneel (12). De drie kennen elkaar onder meer van de kindergemeenteraad en de muziekschool. Ze genieten met volle teugen, onder meer van hun mojito. Behalve de alcohol verschilt het kindercafé in niets met een echt café, maar dat is uiteraard geen probleem. “We moeten nog recht naar huis kunnen lopen straks”, schatert het drietal het uit.

“Het kindercafé was een idee dat we allemaal zagen zitten”, zegt kindergemeenteraadslid Florine Codnis (11). “We hadden echt niet gedacht dat de stad dit zou uitwerken. Onze verbazing was groot toen de burgemeester liet weten dat ook hij meteen heel enthousiast was en het echt uitgewerkt zou worden.”

“Zoiets is ook gemakkelijker te realiseren dan frequente autoloze zondagen, wat ook uit de kindergemeenteraad kwam”, zeggen Emma Nuyttens en Kenny Rogiers nog. “Daar zijn veel meer aspecten bij betrokken.”

Het kindercafé huist in de tijdelijke locatie van jeugdhuis de Tunne in de Vlietmanstraat. Kinderen kunnen er elke woensdagmiddag in juli en augustus terecht, telkens van 13 tot 17 uur. Reserveren hoeft niet, wel worden ter plaatse de aanwezigen geregistreerd conform de coronamaatregelen. Ook mondmaskers worden gedragen, behalve als de kinderen aan een tafeltje neerzitten. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier