Izegemnaars schenken schilderij van Patrick Sercu aan Koers in Roeselare

De overhandiging vond donderdag plaats, we zien Marc Vanlerberghe, José Debels, Johnny Porteman en Dries De Zaeytijd. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

In het nieuwe museum Koers is vanaf nu een prachtig schilderij van de Izegemse wielerkampioen Patrick Sercu te bewonderen. Met dank aan Johnny Porteman en Marc Vanlerberghe.

Patrick Sercu (74) mag gerust als een icoon van het Belgische wielrennen bestempeld worden en is een van de grootste zesdaagse-renners aller tijden. In 1964 behaalde hij goud tijdens de Olympische Spelen van Tokio op de kilometer met vliegende start en een jaar eerder werd hij wereldkampioen snelheid bij de amateurs. In diezelfde discipline behaalde hij nog twee keer goud – 1967 en 1969 – en twee keer zilver – 1965 en 1968 – tijdens het WK bij de profs. “En in 1974 en 1977 won hij telkens drie ritten in de Ronde van Frankrijk”, zeggen Johnny Porteman (67) en Marc Vanlerberghe (60) niet zonder trots. “Een Izegems kampioen zonder gelijke.”

Valère Ollivier

in café ‘t Belfort in de Roeselaarsestraat, waar Johnny van 1991 tot 2003 achter de toog stond, was Patrick Sercu jarenlang een bekend gezicht. “Zij het aan de muur”, glimlacht hij. “Al die jaren hing er een schilderij van onze wielerheld in mijn zaak. De supportersclub De Sercuvrienden had haar lokaal bij mij, maar het schilderij zelf was een geschenk van de fanclub van de Roeselaarse wielrenner Valère Ollivier. Hij had in de jaren veertig nog Kuurne-Brussel-Kuurne en Gent-Wevelgem gewonnen en toen hij de fiets aan de haak ging, gingen zijn supporters op zoek naar een nieuwe coureur om te volgen. Hun oog viel op onze Izegemse Patrick Sercu.”

Toen Johnny in 2003 naar café Mozart op de Grote Markt verhuisde, nam hij het schilderij gewoon mee. “Daar stond het al die jaren bovenop de haard, maar toen ik een tweetal jaar geleden met pensioen ging, wist ik niet echt wat ik ermee moest aanvangen.”

En toen kwam oud-schepen en Izegem Koers-boegbeeld Marc Vanlerberghe in beeld. “Ik besloot om het mee naar huis te nemen, want ik wilde niet dat het verloren zou gaan”, pikt hij in. “Het gaat immers om een stukje Izegems erfgoed, geschilderd door de Waregemse schilder Georges Dheedene.”

Maar veel verder dan Marcs garage raakte het kunstwerk nooit. “En zo heeft de beeltenis van Patrick Sercu als kersverse wereldkampioen toch enkele jaren het daglicht niet gezien”, grijnst hij. “In Izegem was er niet echt een plek waar het schilderij tot zijn recht zou kunnen komen, dus besloot ik net na Nieuwjaar de mensen van het vernieuwde Koers in Roeselare te contacteren. Enkele weken later kreeg ik een mailtje terug met de melding dat ze interesse hadden en ondertussen hadden ze al flink wat informatie verzameld over het werk zelf.”

Wereldkampioenen

Marc en Johnny zijn vooral blij dat het ruim vijftig jaar oude schilderij een nieuwe thuis heeft gekregen. “In Koers zal het volledig tot zijn recht komen en krijgt Patrick Sercu een nieuwe thuis tussen andere wereldkampioenen als Jean-Pierre Monseré en Benoni Beheyt.”

Als toemaatje schonk Marc ook nog een oorkonde uit 1962, toen Patrick Sercu voor het eerst Belgisch kampioen snelheid werd bij de liefhebbers. “Dat vond ik terug toen ik mijn bureau op het stadhuis heb opgeruimd. Op die manier leeft Patricks verhaal verder in het best uitgebouwde wielermuseum van het land.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier