Izegemnaars Bram Bossuyt en Pieter Vanhee nemen deel aan zware triatlon op de Ventoux

Triatleten Bram Bossuyt en Pieter Vanhee met de fiets in aanslag. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Pieter Vanhee en Bram Bossuyt staan als de coronarichtlijnen het toelaten op 19 september aan de start van de Ventouxman. Een triatlon waarbij de Ventoux beklommen wordt en een wedstrijd die uitblinkt door het aantal hoogtemeters dat gefietst en gelopen moet worden.

Beiden zijn ze 36 jaar, maar hun triatlonprofiel oogt helemaal anders. Pieter Vanhee startte met de sport op zijn 13de en is een ervaring rot in het vak. Hij leverde in zijn sportieve hoogdagen ook topprestaties af. De Izegemnaar, die als informaticus aan de slag is bij Inagro in Beitem, zette door combinatie met job en gezin een stapje terug. “Maar ik voel dat ik nog altijd de triatlonsport nodig heb als uitlaatklep.”

Bram Bossuyt heeft een eigen zaak gespecialiseerd in het leggen van parketvloeren. Hij woont op de Bosmolens en is nog maar drie jaar begonnen met de sport waarvan ook zijn kinderen al de smaak te pakken hebben gekregen. “Ik was dit seizoen in voorbereiding op de Ironman van Klagenfurt, maar die is uiteindelijk afgelast.”

Heel wat triatleten van EFC-ITC zouden in Oostenrijk aan de start komen. Afgelopen weekend was er nog een wedstrijd in Damme waar behoorlijk wat clubleden deelnamen. Op zaterdag 19 september staan Pieter en Bram dus in het zuiden van Frankrijk aan de start van de Ventouxman. De eerste editie werd betwist in 2015. Izegemnaar Wouter Blondeel ging er enkele jaren geleden zijn clubgenoten voor. “Het klopt dat het niet de allerbekendste triatlon is”, bevestigt Bram Bossuyt. “Maar het is wel een uitdagende. Ik had die eigenlijk voor 2021 op mijn lijstje staan, maar de omstandigheden leiden er nu toe dat ik dit jaar deelneem.”

Referentiekader

Pieter Vanhee gaat ook de uitdaging aan. “Ik was na al die jaren wat uitgekeken op het Ironmancircuit. Dit is een triatlon over de halve afstand, maar met toch wel een speciaal karakter.” Er wordt 2 kilometer gezwommen, vervolgens 90 kilometer gefietst en de afsluitende loopproef telt 20 kilometer. “De Ventoux wordt met de fiets beklommen en na enkele kilometer afdalen begint het loopgedeelte. Bij het fietsen bedraagt het aantal hoogtemeters 2.300, in het lopen moeten 600 hoogtemeters overwonnen worden.”

Er komt ook telkens een internationaal getint deelnemersveld aan de start. De winnaars deden er de jongste vier edities (in 2016 werd de wedstrijd afgelast door de weersomstandigheden, red.) telkens iets meer dan 5 uur over. Ook de Izegemnaars zijn ambitieus. “Ik hoop iets in de richting van 6 uur”, zegt Pieter. Bram: “Ik mik op 6.30 uur. We hebben natuurlijk geen referentiekader, omdat we nog nooit een dergelijke wedstrijd afwerkten.” Maar hun clubgenoot Wouter Blondeel zette wel een heel opmerkelijke eindtijd neer. “Er bestaan foto’s van. Hij eindigde in 7 u. 59″59″. Net onder de acht uur dus.”

Het was ook nog even bang afwachten door het grote aantal coronabesmettingen in de regio, maar het licht staat op groen voor de wedstrijd. “Uiteraard moeten we allerlei maatregelen ter harte nemen. Gezwommen wordt er in het meer in Lapalud, onze fietsen moeten we daar in de ons toegewezen ‘tijdssloten’ gaan plaatsen. Na het zwemmen beklimmen we de Ventoux vanuit Bedoin. Tot aan de start moeten we ook een mondmasker dragen.”

De laatste week voor de Ventouxman wordt nog wat rust ingebouwd, maar ondertussen trainen Pieter en Bram duchtig verder. Bram doet een beroep op de schema’s van Dirk Demaré, terwijl Pieter vooral op zijn eigen ervaring teert.

Club en sponsors

Zowel Bram als Pieter zijn gewend aangemoedigd te worden door hun gezin. “Ik verblijf er een weekje en door de schoolverplichtingen van de kinderen is het onmogelijk dat ze meereizen. Maar mijn ouders zullen normaal wel present tekenen”, zegt Bram.

Ook de ouders van Pieter zullen wellicht ter plaatse zijn om hun pupil aan te moedigen. “Ik verblijf er overigens bij familie van mijn vrouw.”

Ook de Izegemse triatlonclub heeft er een moeilijk seizoen opzitten. Recent werd nog het clubkampioenschap georganiseerd, maar heel wat activiteiten vielen in het water. “Daarom bedanken we ook nog eens de teamleiding en de sponsors, want het zijn geen evidente tijden”, besluiten Bram Bossuyt en Pieter Vanhee.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.