Izegemnaar Peter Feys bouwt replica van Centraal Station Antwerpen in LEGO: “Tegen 2030 wil ik het laatste steentje gelegd hebben”

Het Centraal Station van LEGO-artiest Peter Feys is momenteel in de etalage van kledingzaak Verso te bewonderen.© Frank Meurisse
Het Centraal Station van LEGO-artiest Peter Feys is momenteel in de etalage van kledingzaak Verso te bewonderen.© Frank Meurisse
Philippe Verhaest

500.000 blokjes en de kostprijs van een uit de kluiten gewassen gezinswagen. Peter Feys (40) bouwt al 2,5 jaar aan een LEGO-versie van het iconische Centraal Station van Antwerpen, maar het einde is nog lang niet in zicht. “Ik wil dit tegen 2030 afgewerkt hebben”, zegt hij. “Bij elk blokje zie ik mijn ‘levenswerk’ wat meer vorm krijgen.”

Peter Feys is een rasechte Izegemnaar, maar woonde de afgelopen tien jaar in Antwerpen. Die stad was de ideale uitvalsbasis voor zijn job als marketing- en verkoopverantwoordelijke bij de NMBS. Sinds december woont de veertiger met zijn echtgenote Mingyi Wei en hun kinderen Sophie (5) en Thomas (2) in de Prinsessestraat in Emelgem en spoort hij naar Brussel-Zuid, waar hij teamleader van de afdeling loketten is.

Dat de wereld van treinen en stations hem stevig te pakken heeft, blijkt ook uit het feit dat hij zijn andere passie – LEGO – naadloos met zijn professionele wereld heeft verweven. Sinds 2,5 jaar bouwt Peter aan een replica van het Centraal Station van Antwerpen, volgens hem het mooiste treinstation ter wereld. “De architectuur, de omvang, de vele details… Ik vergaap me er nog elke keer aan wanneer ik er ben. Net daarom wilde ik het gebouw ook in LEGO een eigen leven geven.”

Artistieke ziel

De passie voor LEGO dateert uit Peters kindertijd. “Net zoals zoveel kleine jongetjes kon ik me helemaal verliezen met die bouwblokjes”, glundert hij. “Maar rond mijn twaalfde vloog alles in dozen op zolder. Een achttal jaar geleden sloeg de vonk weer over. Toen ik hier in Izegem door de Multi Bazar wandelde, stootte ik toevallig op een prachtige treinset van LEGO. Dat had ik als kind nooit gehad en voor ik het wist, was ik die trein thuis in elkaar aan het steken. Sindsdien is de liefde nooit meer gestopt. Het is en blijft speelgoed, maar tegelijk is het ook een manier om je artistieke ziel een uitlaatklep te geven. Ik kan niet schilderen of beeldhouwen, maar met LEGO kan ik redelijk uit de voeten”, lacht hij.

“Ik deed acht maanden over de planning. Elk steentje dat ik leg, is goed overwogen”

Hoe meer LEGO-sets en -blokjes Peter in huis haalde, hoe groter het verlangen werd om zijn tanden in een groot project te zetten. “Uiteindelijk hoefde ik niet lang na te denken welk gebouw ik gestalte wilde geven”, duidt hij. “Tien jaar lang heb ik het Centraal Station en het bijhorende Astridplein haast elke dag gezien. Op den duur begon ik het in mijn gedachten al in LEGO-blokjes gestalte te geven. 2,5 jaar geleden ben ik met het ontwerp van de eerste hoek gestart, maar ik deed er zo’n achttal maanden over voor mijn plan op punt stond. Honderden foto’s heb ik genomen… Ik begon – en doe dat nog altijd niet – nooit vanuit het niets te bouwen. Elk steentje dat ik leg, is erg goed overwogen.”

Tien uur per week

Nu heeft Peter 15 tot 20 procent van het totale bouwwerk klaar, zegt hij. “Er ligt nog een pak werk op me te wachten, ja. Maar ik amuseer me rot. Ik bouw alles tot in de details na. Zelfs de Starbucks en de bekende Brasserie Royal hebben er een plekje in gekregen. Wie het Centraal Station door en door kent, moet alles in mijn replica kunnen herkennen.”

Tegen 2030 wil Peter het hele bouwwerk klaar hebben. “Nog een kleine negen jaar te gaan”, knipoogt hij. “Ik neem er de tijd voor, maar ik wil niet overhaast te werk gaan. Bovendien is het Centraal Station dan exact 125 jaar oud. Een mooi moment om mijn ‘levenswerk’ in LEGO af te ronden.”

Alles is tot in de kleinste details uitgewerkt.© Frank Meurisse
Alles is tot in de kleinste details uitgewerkt.© Frank Meurisse

Peter schat dat hij in totaal 500.000 LEGO-blokjes nodig zal hebben. “Daarvan heb ik er nu al zo’n 70.000 op elkaar gestapeld. De nieuwe delen ontwerp ik wanneer ik op de trein tussen Izegem en Brussel zit en per week ben ik toch zo’n tien uur aan het bouwen. Hier in de woonkamer, want momenteel heb ik geen aparte ruimte. Binnen enkele maanden verhuizen we echter naar een grote woning in de Koningin Elisabethlaan en daar wordt de zolder als een LEGO-paradijs ingericht. Ik popel nu al.”

De Meir nabouwen

In de etalage van kledingzaak Verso op de Grote Markt van Izegem kan je momenteel het hoofdgebouw van het Centraal Station bewonderen. “Toen ik de vraag kreeg om deel te nemen aan de LEGO-etalagewandeling van Puur Izegem heb ik geen seconde getwijfeld”, zegt Peter. “Dit is de eerste keer dat ik met mijn werk naar buiten kom en de reacties zijn overweldigend. Ook de stad Antwerpen liet al haar appreciatie blijken. Wie weet krijgt het, eens het volledig afgewerkt is, wel een plaatsje in het échte Centraal Station. Dat zou fantastisch zijn, want ik denk niet dat ik het over mijn hart zal krijgen om het ooit nog af te breken.”

Ondertussen heeft Peter al een nieuw project in de pijplijn. “Ook na 2030 wil ik blijven bouwen”, lacht hij. “Dan ben ik van plan om de Meir en het plein de Wapper na te bouwen, veruit de mooiste winkellocaties van ons land. Opnieuw Antwerpen, ja, maar ik heb vooral een zwak voor mooie gebouwen. En die vind je daar bij de vleet.”

 © Frank Meurisse
© Frank Meurisse