Izegemnaar heeft patent op publieksprijs National Geographic Fotowedstrijd

© (Foto Frank)
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Lucien Vandenbroucke uit Izegem heeft met zijn inzending ‘Ochtendgloren’ de publieksprijs in de volwassen categorie landschap van de National Geographic Fotowedstrijd 2021 gewonnen. Het is al de derde keer dat de fotograaf de wedstrijd wint.

“Toch ben ik niet specifiek gaan fotograferen met het oog op die wedstrijd”, zegt Lucien Vandenbroucke. “De foto werd eigenlijk genomen tijdens een familieweekend. We zijn toen met een ballon gaan varen. Maar zoals steeds was ook toen mijn fototoestel niet ver uit de buurt”, knipoogt hij. “Het is niet dat ik veel tijd had voor die opname, enkele tellen later en het ziet er compleet anders uit. Toch kon ik een honderdtal foto’s nemen. Dat leverde uiteindelijk het beeld ‘Ochtendgloren’ op.”

Het lijkt wel een mythisch tafereel dat hij in beeld bracht: de grens met Henegouwen vanuit een ongebruikelijk perspectief met een opkomende zon die zich doorheen de ochtendmist boort. Het was één van de 13.000 inzendingen voor de wedstrijd 2021 van National Geographic. Volwassenen konden deelnemen in de categorieën mens, dier en landschap. Voor junioren waren er de categorieën dier, landschap en raar maar waar. Per categorie werd er een jury- en een publiekswinnaar gekozen.

© (Foto Lucien Vandenbroucke)

Dit jaar bestond de vakjury uit fotografen Sacha de Boer, Lieve Blancquaert en Jasper Doest. National Geographic-hoofdredacteuren Robbert Vermue, Renske Lamers en zendermanager Tim Beudel sloten zich ook aan bij de jury. De finale werd live uitgezonden. Daarin werd de foto van Lucien Vandenbroucke becommentarieerd en ook daar weer viel het spel van kleur en licht in de smaak. Uiteindelijk ging de foto met 21 procent van de stemmen aan de haal, goed voor winst, wat prijzen én een publicatie in de Nederlandstalige editie van National Geographic Magazine.

Het is al de derde keer dat Lucien Vandenbroucke de wedstrijd won. “Die eer is eigenlijk respect voor je werk dat je ervaart, want National Geographic is tenslotte toch een autoriteit”, besluit hij. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier