Izegem kermis (3 tot 12 september) met alle traditionele activiteiten en dus ook weer vuurwerk op Koekezondag

© Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Izegem Vorig jaar kwam er bij de kermis in Izegem een heus routeplan kijken, nu mag iedereen weer vrij rondlopen. “Een mondmasker hoeft niet als je anderhalve meter afstand kunt houden of binnen je bubbel blijft”, zegt schepen Lisbet Bogaert. “Nu nog goed weer en we zijn er klaar voor.”

30 foorkramers zullen weer verspreid staan over de markten. “Dat is het maximumaantal dat mogelijk is”, stipt schepen Lisbet Bogaert aan. “Er zit daar ook weinig verloop in, de meeste mensen komen jaarlijks terug. Er zijn dus veel vertrouwde gezichten. Die mensen hebben we ook elk hun vaste plaats, dus het plaatsen van de kermis verloopt telkens vlot.”

“Terrassen worden tijdelijk kleiner om alle foorkramen te kunnen zetten”

Door de komst van de kermis moeten de horecazaken hun tijdelijk uitgebreide terrassen weer wat inperken. “Die ruimte hebben we nodig om de kermiskramen te kunnen zetten en voldoende plaats te bieden om nog te kunnen passeren. Wie jaarlijks naar de kermis komt, weet dat er sowieso al geen ruimte meer op overschot is. De terrassen worden nu weer naar hun oorspronkelijke staat herleid, maar het staat de cafébazen vrij om na de twee kermisweekends dit weer uit te breiden. De tijdelijke regeling geldt immers tot 31 oktober en wie weet krijgen we nog een mooie nazomer.”

Dit keer zal geen vast traject van kracht zijn. Iedereen loopt waar hij wil. “Ook mondmaskers zijn niet verplicht, dat geldt pas vanaf 5.000 aanwezigen. Die hopen we uiteraard wel te halen, maar dat zal niet allemaal tegelijk zijn.”

Compagnie POK

Verder herbergt de kermis ook heel wat vaste ingrediënten. “Op vrijdag 3 september is er de opening van de kermis en worden de foorkramers uitgenodigd voor een receptie. Op maandag 6 september is er de prikkelarme dag, waarbij licht en geluid zoveel mogelijk wordt uitgeschakeld. Dat doen we voor de tweede keer in functie van de hoog sensitieve mensen. Op dinsdag is er dan de seniorendag en op donderdag Izegem Koers.”

En op 12 september, Koekezondag, verzorgt Isotopia het vuurwerk. Daarvoor hebben ze Compagnie Pok ingeschakeld. Zij brengen een feeëriek schouwspel vanop de centrumbrug dat het best te aanschouwen is vanop Wandel op de Mandel of de Zuidkaai.

Op de kermis kunnen de fietsende kinderen die doorheen het schooljaar E-bucks inzamelden die ook inwisselen op de kermis. “Nu nog hopen dat de weergoden wat mee zitten en we zijn opnieuw klaar voor een editie op volle kracht.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.