Izegem houdt zwerfvuilactie volgens principe van ‘schijt je rijk’

Ode Vankeirsbilck (11) geeft het goede voorbeeld.© MI
Ode Vankeirsbilck (11) geeft het goede voorbeeld.© MI
Redactie KW

Doordat in coronatijd grote bijeenkomsten uit den boze zijn en dus ook de massale jaarlijkse zwerfvuilactie niet kan plaatsvinden, besloot het stadsbestuur het over een andere boeg te gooien. Analoog met de bekende ‘schijt je rijk’-acties werd de stad in honderd vakjes verdeeld die opgeruimd dienen te worden.

“Anders dan met schijt je rijk is het niet de bedoeling dat iets gedeponeerd wordt, maar integendeel opgeruimd wordt”, zegt burgemeester Bert Maertens. “Maar we hebben effectief de hele stad onderverdeeld in honderd vakjes. Voor elk vakje zoeken we een opruimer die dit alleen of in een bubbel kan klaren.”

Met de lente in het verschiet werd vanmorgen de aftrap gegeven voor de actie. “Het begin van de lente is het ideale moment voor een grote schoonmaak. Over heel Vlaanderen worden diverse zwerfvuilacties georganiseerd, maar bij ons zal die dus niet iets anders verlopen.”

Drie weken opruimen

De Izegemse aanpak kreeg de titel ‘Word jij 1 van de 100’ mee. Wie wil deelnemen kan zich registreren via www.izegem.be/zwerfvuilactie . Daarop kan je een schoon te maken stuk claimen. Er wordt verwacht dat je dan drie weken aan een stuk de zone opruimt en netjes houdt.

“De deelnemers staan er niet alleen voor”, geeft deskundige welzijn Thomas Segers mee. “De schoonmakers kunnen rekenen op opruimmateriaal van Mooimakers. De stad bezorgt vooraf een pakket waarin hesjes, grijpstokken, handschoenen en afvalzakken steken. Het verzamelde afval wordt op afgesproken plaatsen en tijdstippen opgehaald door de stadsdiensten.”

Izegembon

Om nog meer mensen te motiveren is een wedstrijd gekoppeld aan ‘Word jij 1 van de 100’. “Een onschuldige hand zal tien winnende vakjes aanduiden. De personen die het vakje claimden krijgen dan een Izegembon ter waarde van 100 euro.”

Kinderschepen van Milieu Ode Vankeirsbilck (11) helpt mee mensen motiveren om deel te nemen. En niet alleen tijdens de wedstrijd. “Ik werk zelf ook mee met de Mooimakers. Het is leuk om samen met vriendinnen te gaan opruimen”, vertelt ze. “We beleven heel veel plezier en staan soms wel te kijken van wat we aantreffen. Onlangs vonden we tientallen weggeworpen flessen van wodka. Maar het geeft achteraf een heel goed gevoel een stukje opgeruimd te hebben. Dit is iets dat ik nog lang wil doen.” Ode maakte een filmpje om zoveel mogelijk mensen warm te maken voor de actie.

(MI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.