Izegem heeft nieuw kattenbeleidsplan klaar

© (Foto VADU)
Redactie KW

Het stadsbestuur van Izegem beschikt voortaan over een professioneel en dierenvriendelijk plan om de zwerfkattenproblematiek op haar grondgebied aan te pakken. Voor de opmaak van het plan ging de stad in zee met het Dierenasiel Regio Roeselare. “Zo sparen we niet alleen kosten uit maar bieden we onze inwoners een transparante werkwijze aan”, vertelt schepen van Dierenwelzijn Lisbet Bogaert (N-VA).

Het zijn de steden en gemeenten die in Vlaanderen verantwoordelijk zijn voor de opvang van alle zwervende en verloren gelopen dieren op hun grondgebied. Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts bepaalde in 2018 dat elke stad of gemeente een omvattend zwerfkattenplan moest opstellen. “Izegem was een van de gemeentes die nog geen plan had opgesteld maar daar komt nu verandering in”, vertelt schepen Bogaert. “We gaan hiervoor in zee met Dierenasiel Regio Roeselare dat instaat voor de volledige asielwerking en voor ons zwerfkattenbeleid. Het asiel neemt ook alle taken en kosten van de dierenarts voor haar rekening. We beperken op deze manier de kostprijs tot slechts 54 eurocent per inwoner en bieden bovendien een kwalitatieve aanpak aan. Met het plan zetten we in op het lokaliseren van de zwerfkatten en sensibiliseren we onze burgers. We maken duidelijk welke verplichtingen er zijn en wat de procedure is bij de aanpak van de zwerfkattenproblematiek. De samenwerking met het dierenasiel gaat officieel van start op 1 mei”.

Slimme vangkooien

In het nieuwe plan wordt er gewerkt volgens het systeem van ‘trap’, ‘neuter’ en ‘release’ of het vangen, steriliseren en terugplaatsen van zwerfkatten. “Mensen kunnen zwerfkatten voortaan melden via een vast telefoonnummer en e-mailadres” vertelt Lisbet Bogaert. “Meldingen worden daarna doorgegeven aan het dierenasiel dat dan vangacties organiseert met slimme vangkooien. Zodra een kat is gevangen, wordt er een signaal verstuurd. Het dierenasiel Regio Roeselare doet vervolgens een gezondheidsonderzoek en staat in voor castratie of sterilisatie. Tenslotte staat het asiel ook in voor terugplaatsing of adoptie van de zwerfkatten”.

De samenwerking met het dierenasiel start op 1 mei. Oppositiepartij STiP is blij dat er terug gegrepen wordt naar een vroegere werkwijze. “Voor er met dergelijk beleid gestart werd hadden we een 400 zwerfkatten per jaar in Izegem, en heel wat klachten inzake overlast. Na jaren van een degelijk zwerfkattenbeleid hadden we er in 2018 nog een 80 tal per jaar. Een bewijs dat een degelijk kattenbeleid zeker zijn vruchten afwerpt”, aldus Nadia Staes. Er zijn voeder- en schuilplaatsen voorzien aan het zwembad, de Plataan, de Stamper en op de Zuidkaai onder de brug.

(VADU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.