Izegem heeft lijst klaar met mogelijke vrouwelijke straatnamen

Redactie KW

De oproep van Radio 1 presentatrice Sofie Lemaire om nieuwe straatnamen naar vrouwen te noemen valt in Izegem niet in dovemansoren. “We hebben een lijst klaar met mogelijke vrouwelijke straatnamen voor onze stad”, zegt cultuurschepen Kurt Himpe (N-VA).

“In Izegem zijn er ongeveer 300 straten en pleinen en daarvan verwijzen er 60 naar een persoon”, zegt schepen Himpe. “Ook in onze stad is er een grote wanverhouding. Slechts 8,5 procent van die zestig straten verwijst naar een vrouw. Het gaat dus maar om vijf straten. Verwijzingen naar bijbelse figuren zoals de Mariastraat of Onze-Lieve-Vrouwstraat niet inbegrepen.”

Eerste vrouwelijke dokter

“De zoektocht naar namen leverde een aantal mogelijkheden op”, zegt de schepen. “Zoals Simonne Spriet die de eerste vrouwelijke dokter was in onze stad. Of Mia Deprez, die als cultureel ambassadeur verschillende prijzen behaalde in binnen- en buitenland en waarvan zelfs een werk op een postzegel kwam.”

“Vanuit Prizma Campus College kwamen heel wat voorstellen die verbonden zijn met de periode van de beide wereldoorlogen. De zoektocht naar namen leverde trouwens ook nog een mogelijke verwijzing naar een man op, namelijk Omer Denolf. Hij was een onderwijzer die vermoord werd door Duitse soldaten in Kachtem op 19 oktober 1914, de dag die als ‘schuwe maandag’ de geschiedenis inging”, besluit cultuurschepen Himpe.

De cultuurraad en de heemkundige kring Ten Mandere zochten naar mogelijke vrouwelijke straatnamen en onlangs kregen we ook van leerlingen van Prizma Campus College enkele suggesties. Straatnamen kunnen enkel gegeven worden aan mensen die reeds overleden zijn.

(VD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier