Izegem: “De dansschool is ons gezamenlijk levenswerk”

© Frank Meurisse
Redactie KW

Dieter Vandeputte, die samen met zijn verloofde Davy Desloovere, het Life Danscenter runt, mag zich Krak van Izegem noemen. “En daar ben ik erg trots op”, glundert hij. “2016 wordt een topjaar: we trouwen en in september verhuist de dansschool naar een nieuw onderkomen.”

Dieter Vandeputte is een laatbloeier op dansgebied. “Ik ben er pas op mijn achttiende aan begonnen”, legt hij uit. “Davy gaf een proefles en ik besloot een kijkje te gaan nemen. Ik was meteen verkocht.”

Dieter viel ook voor de lesgever en in juni 2005 vormden ze een koppel. “Drie maanden later – in september – richtte Davy zijn Life Danscenter op. Ik was er van bij het begin bij betrokken, maar heb eerst nog een opleiding als maatschappelijk assistent afgewerkt. Ik heb zelfs even bij het OCMW van Izegem gewerkt, maar mijn hart lag toen al bij de dans. In januari 2006 stond ik voor het eerst als lesgever voor een groep. Ik werd door Davy een beetje voor de leeuwen geworpen”, lacht hij. “Mijn eerste groep waren 8- tot 12-jarigen, maar het viel wonderwel mee. Nu ik er zo over nadenk, berust mijn hele danscarrière op een stom toeval. Had ik als 18-jarige die proefles niet meegemaakt, dan werkte ik nu waarschijnlijk nog altijd bij het OCMW. En zou ik ook Davy nooit leren kennen hebben.”

Ik heb tien jaar geleden mijn tanden in de dansschool gezet en heb nog geen beetje gelost

Sinds 2010 is Dieter fulltime actief bij Life Danscenter. “Ik geef nog 15 uur les en school me wekelijks 20 uur bij. Daarnaast ben ik een echte zaakvoerder: ik maak lesroosters, voer promotie, verzorg de administratie… Maar dansen doe ik nog altijd het liefst.”

Dat bewijst ook zijn recente deelname aan So You Think You Can Dance op vtm. “Dat was zeer intensief, maar tegelijk erg leerrijk. Het heeft me sterker gemaakt, zowel mentaal als op vlak van performen. Mijn deelname heeft onze school ook een grote boost gegeven, dat merkten we bij het aantal inschrijven in september.”

Verhuizen

Ondertussen draait het Life Danscenter op volle toeren. “De dansschool is het levenswerk van Davy en mezelf”, zegt Dieter. “Ik heb er tien jaar geleden mijn tanden in gezet en heb nog geen beetje gelost. Het voelt ook niet aan als werken. Ik heb het geluk om enthousiaste mensen iets te mogen bijbrengen.”

2016 wordt alvast een belangrijk jaar voor Dieter, want in september verhuist Life Danscenter naar een nieuw onderkomen in de Lodewijk de Raetlaan in Izegem. “We hebben het voormalige gebouw van Veranda’s en Ramen Werbrouck gekocht en zetten dat momenteel helemaal naar onze hand. Het wordt top, straks kunnen we op één grote locatie werken, in plaats van de twee huidige plaatsen.”

VRAGENRONDJE

Wanneer kom je tot rust?

“‘s Avonds laat. Dan moet ik eerst wat televisie kijken of een boek lezen, anders raak ik mijn adrenaline niet kwijt. Soms moet ik mezelf afremmen, want ik zou de klok rond met de dansschool bezig kunnen zijn. Wat belangrijk is: met de verhuizing breiden we niet uit, maar krijgen we wel meer ruimte. Het zal dus iets comfortabeler werken zijn.”

Wat is je favoriete plekje in de regio?

“Aan het kanaal, onder de brug in Emelgem. Daar sprak ik als tiener met mijn vrienden af, daar vond de eerste kus tussen mij en Davy plaats en daar vroeg hij me ook ten huwelijk. Mocht ik kunnen, ik kocht dat lapje grond.” (lacht)

Wat is je favoriete dans en nummer?

“Ik hou het meest van hedendaagse dans, maar ik beoefen graag alle vormen. Tango, hiphop, salondans… Het zegt me allemaal wel iets. Mijn favoriet nummer is C’est ma vie van Adamo, maar dan in de versie van Hooverphonic.”

Wat is je levensmotto?

“Zie jezelf en iedereen rondom je graag. En geniet elke dag van het leven. Die visie probeer ik op onze dansers over te brengen.”

Zou je nog zonder dans kunnen?

“Moeilijk. Maar twee jaar geleden werd ik aan een acute hernia geopereerd en heb ik wel even stilgestaan bij een leven zonder dans. Dan zou ik iets anders zoeken, maar wel in de creatieve sector. Acteren zegt me wel iets.”

Voor wie heb je eindeloos respect?

“Voor veel mensen, maar toch vooral voor mijn ouders.”

BIO

Prive

Dieter Vandeputte (29) woont met zijn verloofde Davy Desloovere (36) in de Hulstemolenstraat in Lendelede. In augustus stappen ze in het huwelijksbootje. Dieter is een geboren en getogen Izegemnaar en de zoon van Sonja Maes en Dirk Vandeputte. Zijn zus heet Evelyn (27).

Loopbaan

Dieter is medezaakvoerder van de dansschool Life Danscenter in de Kortrijksestraat in Izegem.

Vrije tijd

Dansen is zijn grote passie. Hij spreekt ook graag af met vrienden.

(Philippe Verhaest)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.