De IWVA staat garant voor de kwaliteit van het drinkwater in haar regio. Ze bedient zes gemeenten in de Westhoek: Alveringem, De Panne, delen van Diksmuide, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne. In de jaren dertig werd een nieuwe winning aangeboord in de duinpan van St. André, op de grens van Oostduinkerke en Koksijde. Sinds 2002 wordt een aanzienlijk deel van het kraanwater geproduceerd door hergebruik van afvalwater.

Het gezuiverde afvalwater - afkomstig van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Wulpen - wordt verder gezuiverd door middel van membraanfiltratie en vervolgens naar het waterwingebied Sint-André te Koksijde gepompt waar het via infiltratiebekkens in de duinzanden infiltreert. Recent werd de oude spoelgracht omgevormd tot infiltratiegracht waardoor jaarlijks 400.000 m³ water extra geïnfiltreerd kan worden, wat de totale infiltratiecapaciteit op 2.900.000 m³ brengt. Het initiële infiltratiepand dat zich aan de oostelijke voet van de Hoge Blekker bevindt, werd reeds eerder uitgebreid met een ondergrondse infiltratie en een extra pand.

Virusvrij water

De IWVA bundelt de krachten met alle andere Vlaamse waterbedrijven. De onderlinge samenwerking wordt geïntensifieerd om in dit coronatijdperk er meer dan ooit samen voor te zorgen dat er elke dag kwaliteitsvol en veilig water uit de kraan komt. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken over een eventuele overdracht van het COVID-19-virus via water. Coronavirussen houden moeilijk stand in water. De IWVA gebruikt filter- en desinfectietechnieken waarmee eventueel aanwezige bacteriën en virussen eenvoudig en efficiënt uit het water verwijderd worden. (MVO)

De IWVA staat garant voor de kwaliteit van het drinkwater in haar regio. Ze bedient zes gemeenten in de Westhoek: Alveringem, De Panne, delen van Diksmuide, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne. In de jaren dertig werd een nieuwe winning aangeboord in de duinpan van St. André, op de grens van Oostduinkerke en Koksijde. Sinds 2002 wordt een aanzienlijk deel van het kraanwater geproduceerd door hergebruik van afvalwater. Het gezuiverde afvalwater - afkomstig van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Wulpen - wordt verder gezuiverd door middel van membraanfiltratie en vervolgens naar het waterwingebied Sint-André te Koksijde gepompt waar het via infiltratiebekkens in de duinzanden infiltreert. Recent werd de oude spoelgracht omgevormd tot infiltratiegracht waardoor jaarlijks 400.000 m³ water extra geïnfiltreerd kan worden, wat de totale infiltratiecapaciteit op 2.900.000 m³ brengt. Het initiële infiltratiepand dat zich aan de oostelijke voet van de Hoge Blekker bevindt, werd reeds eerder uitgebreid met een ondergrondse infiltratie en een extra pand.De IWVA bundelt de krachten met alle andere Vlaamse waterbedrijven. De onderlinge samenwerking wordt geïntensifieerd om in dit coronatijdperk er meer dan ooit samen voor te zorgen dat er elke dag kwaliteitsvol en veilig water uit de kraan komt. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken over een eventuele overdracht van het COVID-19-virus via water. Coronavirussen houden moeilijk stand in water. De IWVA gebruikt filter- en desinfectietechnieken waarmee eventueel aanwezige bacteriën en virussen eenvoudig en efficiënt uit het water verwijderd worden. (MVO)