Ivona Vandaele blaast 100 kaarsjes uit in Klaverveld

© BC

Op vrijdag 24 april blaast Ivona Vandaele 100 kaarsjes uit. Dat doet ze in het woonzorgcentrum Klaverveld. De kranige 100-jarige is de grootmoeder van Thiery Verbeke, de echtgenoot van burgemeester Annick Vermeulen. “Heel jammer dat we niet samen kunnen vieren maar we zorgen voor een verrassing voor mémé”, zegt de burgemeester.

Ivona Vandaele woonde al haar hele leven langs de Diksmuidse Heirweg voor ze vier jaar geleden naar het Klaverveld verhuisde. “Mémé Ivona, beter bekend als Vontje, was altijd een heel actieve vrouw”, vertelt familielid en burgemeester Annick Vermeulen. “Tien jaar geleden heeft ze wel een serieuze opdoffer gekregen toen haar man Camille Margodt overleed. Maar gelukkig is ze een echte doorzetter. Mémé en pépé kregen vier kinderen, twee zonen en twee dochters. Mémé zorgde voor haar kinderen en heeft ook jaren gezorgd voor haar zieke mama. Ze stond ook bekend als ‘Vontje van de dagreizen’. Wekelijks organiseerde ze dagreizen. Dan gingen ze met de bus bijvoorbeeld een fabriek bezoeken om daarna af te sluiten in een dansgelegenheid. Altijd zat de bus afgeladen vol. Het was een succesverhaal. Later, toen Ivona ouder werd, werden die dagreizen maandreizen. Een keer per jaar organiseerde Vontje ook een grote reis, dat was dan meestal naar Lourdes of Zwitserland. Mémé werkte ook heel graag in haar moestuin. Vandaag houdt ze nog altijd van de bezoekjes van haar kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en achterachterkleindochter Anna-Lucia. “

Contact via facetime

De familie kan Ivona al enkele weken niet bezoeken, maar ze zien elkaar wel virtueel. “We facetimen met elkaar. In het begin van de coronacrisis had mémé het moeilijk, maar nu heeft ze de situatie aanvaard zoals ze is. Mémé is dan misschien wel al 100 jaar, ze is nog heel goed voor haar gezegende leeftijd. Ze is niet meer zo mobiel, maar ze heeft ze wel ‘nog allemaal op een rijtje’, zoals ze het zelf graag zegt.”

“We hadden ons deze verjaardag inderdaad anders voorgesteld”, geeft Annick Vermeulen toe. “Voor een burgemeester is het vieren van een eeuweling een van de mooiste momenten. En laat het nu net onze mémé zijn die vandaag 100 kaarsjes uitblaast. Het is niet leuk voor haar en niet voor ons als familie. Maar mémé houdt zich sterk, ze zegt dat ze zo goed verzorgd wordt door het personeel van het Klaverveld. En dat klopt ook, die mensen verdienen een standbeeld. Ze lanceerden zelfs een oproep op Facebook om kaartjes te sturen voor Ivona’s verjaardag”, weet Annick.

“Toch maken we er het beste van en daarom pakken we uit met een verrassing”, verklapt de burgemeester. “Ik wil van de gelegenheid ook gebruik maken om alle rusthuisbewoners en -medewerkers een hart onder de riem te steken, maar ook alle Zedelgemnaren. Iedereen mist nu geliefden, familie en vrienden. We gaan allen door een heel moeilijke periode, maar als iedereen zich aan de maatregelen houdt, dan zullen we elkaar snel weer zien. Mijn boodschap is daarom: hou de moed erin en hou vol.” (BC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier