https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ivona Vandaele (101) is oudste inwoner van Zedelgem

Ivona Vandaele en burgemeester Annick Vermeulen, die getrouwd is met Thiery Verbeke, de achterkleinzoon van Ivona. (foto BC)
Ivona Vandaele en burgemeester Annick Vermeulen, die getrouwd is met Thiery Verbeke, de achterkleinzoon van Ivona. (foto BC)
Bieke Cobbaert

Op zaterdag 24 april mocht Ivona Vandaele 101 kaarsjes uitblazen in woonzorgcentrum Klaverveld. Daarmee neemt ‘Vontje van de dagreizen’ meteen ook een nieuwe status aan, want ze mag zichzelf de oudste inwoner van Zedelgem noemen.

De kranige 101-jarige is de grootmoeder van Thiery Verbeke, de echtgenoot van burgemeester Annick Vermeulen. “Heel jammer dat we dit jaar opnieuw niet kunne samen zijn voor een feestje. Ik had niet gedacht dat we deze fantastische verjaardag weer onder beperkte omstandigheden zouden moeten vieren. Het was vandaag (24 april, red.) exact één jaar geleden dat ik mémé Ivona gezien heb”, begint de burgemeester die wel contact hield via Facetime.

Door het coronavirus bleven de familiebezoekjes de voorbije 13 maanden beperkt of zelfs helemaal uit in het rusthuis. Net als vorig jaar, was er dus weer geen uitgebreid feest, maar in tegenstelling tot vorig jaar mocht ze deze keer wél bezoek ontvangen.

dagreizen vol ambi

Ivona Vandaele woonde haar hele leven langs de Diksmuidse Heirweg voor ze vijf jaar geleden naar het Klaverveld verhuisde. “Mémé Ivona, beter bekend als Vontje, was altijd een heel actieve vrouw”, vertelt de burgemeester.

“Elf jaar geleden heeft ze wel een serieuze krak gekregen toen haar man Camille Margodt overleed. Maar gelukkig is ze een echte doorzetter. Mémé en pépé kregen vier kinderen, twee zonen en twee dochters. Mémé zorgde voor haar kinderen en heeft ook jaren gezorgd voor haar zieke mama.”

“Ze stond ook bekend als ‘Vontje van de dagreizen’. Wekelijks organiseerde ze dagreizen. Dan gingen ze met de bus bijvoorbeeld een fabriek bezoeken om daarna af te sluiten in een dansgelegenheid. Altijd zat de bus afgeladen vol. Het was een succesverhaal. Later, toen Ivona ouder werd, werden die dagreizen maandreizen. Een keer per jaar organiseerde Vontje ook een grote reis, dat was dan meestal naar Lourdes of Zwitserland.“

“Mémé werkte ook heel graag in haar moestuin. Ze hield ook altijd van de bezoekjes van haar kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen. Ondertussen heeft ze met Anna-Lucia en Marie-Julie ook twee achter-achterkleindochters. De jongste, Marie-Julie, is in hetzelfde jaar geboren waarin mémé deze unieke verjaardag mag vieren”, besluit de burgemeester.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.