Ivo wil met Stop Parkinson Walk 1 miljoen euro inzamelen: “Het is nu of nooit voor mij”

Ivo De Bisschop zal 1.500 kilometer stappen tijdens de Parkinson Walk. © GF
Gillian Lowyck

Nu zondag 23 augustus start Ivo De Bisschop in Oostende met de Stop Parkinson Walk. In 49 dagen wil hij rond België stappen, van grenspaal naar grenspaal. Het is niet zomaar een wandeltocht, want Ivo wil met zijn initiatief geld inzamelen voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Ivo kreeg zelf 3,5 jaar geleden de diagnose: “Het is nu of nooit”, zegt hij over zijn tocht.

Ivo De Bisschop (65) uit Dilbeek in Vlaams-Brabant is ondernemer. Drieënhalf jaar geleden kreeg hij een zware diagnose: Parkinson, een hersenziekte waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. Op zondag start hij met de tocht van zijn leven: in 49 dagen rond België stappen. “Eerlijk, dit stond al jaren op mijn agenda“, vertelt hij. “Ik droomde er al lang van om een tocht te ondernemen samen met vrienden. Een buurman van mij heeft vijftig jaar geleden de Ronde van België gedaan samen met vrienden. Dat heeft me altijd al geïnspireerd.”

In april van 2017 kreeg Ivo de diagnose Parkinson. “Hoe het vandaag met me gaat? Goed. De medicatie die ik neem zorgt voor voldoende comfort. Ik ben in staat om de organisatie van de tocht op me te nemen en ik kan elke dag dertig kilometer wandelen. Ik heb er ook al heel wat trainingskilometers opzitten. Maar ik weet dat dit niet kan blijven duren. Daarom is het nu of nooit.”

Aandacht

Er is geen genezing voor de ziekte van Parkinson. “De ziekte gaat tekeer en elk lichaam reageert daar anders op. Het kan je op latere leeftijd treffen, maar er zijn ook mensen die het al op 30-jarige leeftijd krijgen”, zegt Ivo. “Het doel van deze wandeling is dan ook tweeledig. Eerst en vooral willen we dat het onderzoek naar een medicijn tegen Parkinson opnieuw in een stroomversnelling raakt. En we willen ook graag dat Parkinson opnieuw onder de aandacht komt bij de overheid en in de media. Het is een aandoening waar nog altijd een heel groot taboe op rust. Dat heb ik ook gemerkt in mijn eigen omgeving. Mensen met Parkinson kwijnen vaak weg. En waarom? Dat is helemaal niet nodig. Dat erover gesproken wordt, is dus erg belangrijk.”

Met dank aan de Rotary-clubs

Ivo zal in 49 dagen 47 stapdagen en twee rustdagen rond België wandelen. In totaal zal hij 1.500 kilometer stappen. “Ik heb gelukkig een sterk team rond me. De basis ligt bij de Rotary-clubs. Zij zorgen voor ontvangst en voorzien overnachtingen bij stopplaatsen, organiseren ter plekke evenementen en activiteiten langs het parcours en sponsoren stappen. Rotary Oostende zorgt voor de start en de finish van de Stop Parkinson Walk. We wilden sowieso starten aan de kust en Oostende leek ons de leukste plek om dat te doen. Wouter Degraeve stapt de hele tocht mee, en afwisselend zijn er ook enkele vrienden die mee wandelen. Ik stap dus nooit alleen.”

Wie Ivo wil steunen, kan dat doen door stappen te sponsoren. “Ik hoop dat we 1 miljoen euro verzamelen”, zegt hij enthousiast. “Of dat ons zal lukken? Wie weet. Ik heb er goede hoop in en we gaan er alvast voluit voor.”

De tocht eindigt op 10 oktober in Oostende. Iedereen die dat wil kan – mits inschrijving – de laatste kilometers meestappen. Via de website is het mogelijk om stappen te sponsoren en dus te doneren aan het project.

Info:www.stopparkinson.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.