Ivo en Wouter wandelen 308.000 euro bijeen tijdens Stop Parkinson Walk

Ivo's vrouw Lief nam de vaandel van haar man over en stapte met Wouter tot de finish in Oostende. © Jeffrey Roos
Redactie KW

De 49ste en laatste etappe van de ‘Stop Parkinson Walk’ startte zaterdagmorgen in De Panne. Wouter Degraeve moest de laatste etappe zonder Ivo de Bisschop wandelen. Ivo werd vrijdag, samen met een ander teamlid, positief getest op corona. Hij moest meteen in quarantaine.

Op 23 augustus startte Ivo samen met Wouter aan zijn wandeltocht in Oostende. De man uit Dilbeek wou in 49 dagen, waarvan 47 wandeldagen en 2 rustdagen, de grens rond België afstappen. Samen goed voor zo’n 1.500 kilometer. Het eindpunt lag, net zoals het vertrekpunt, in Oostende. Zaterdag omstreeks 16 uur zou het duo samen de finish bereiken, maar het coronavirus gooide roet in het eten.

Organisator Ivo test positief op corona

“Samen met een ander teamlid heb ik contact gehad met een persoon met hoger risico op COVID”, zucht Ivo. “Het hele team werd vrijdagmorgen aan een test onderworpen. Uiteindelijk kwam zaterdagmorgen het nieuws dat we beiden positief getest zijn op het virus, waardoor we de laatste 30 kilometer van de Stop Parkinson walk niet hebben kunnen afmaken.”

Zowel Ivo als zijn medeteamlid zijn meteen in quarantaine gegaan. Ook de andere teamleden werden op het virus getest. Ivo vertoont geen symptomen, maar moet zich aan de regels houden. “De rest van het team werd negatief getest en kon de wandeling dus vervolledigen. Jammer dat ik er niet bij ben. Het zou een mooi moment geweest zijn om samen die finish te bereiken. Ik voel me nochtans kiplekker.”

“Vrouw nam mijn vaandel over”

“Mijn vrouw stapte in mijn plaats de laatste kilometers. Ze nam mijn vaandel mee tot aan de finish. De wandeltocht was zeer intens en enorm verrijkend. We hebben heel wat nieuwe vrienden gemaakt. Uniek dat ik dit mocht beleven en dat we de Stop Parkinson Walk konden organiseren”, aldus Ivo.

Ivo stapte zo net geen 1.500 kilometer, goed voor gemiddeld 32 kilometer per dag. De man kreeg in 2017 zelf de diagnose Parkinson, maar nam toch zelf de hele organisatie op zich. De ziekte van Parkinson treft ongeveer 35.000 Belgen. Nadat Ivo in quarantaine moest, begon de rest van het team zaterdagmorgen zonder hem aan de wandeling van De Panne naar Oostende, samen met 60 andere stappers. Uiteindelijk kwamen Wouter, Ivo’s vrouw Lief en de rest van het team in Oostende aan omstreeks 16.30 uur.

Gesponsorde stappen

“Het is met pijn in het hart dat we Ivo, die toch de drijvende kracht is achter het hele Stop Parkinson-verhaal, niet tot aan de finish konden brengen”, vertelt Wouter vlak nadat hij de finish bereikte. “Maar het belangrijkste is dat de voorbije dagen niet voor niets zijn geweest.” Wouter stapte zijn laatste kilometers tot de finish alsof hij net aan zijn wandeltocht was gestart. Achter hem waren heel wat mensen die de laatste kilometers met het Stop Parkinson-team wilden afleggen. “Moe? Uiteraard kruipt dat wel in je kleren, maar we zijn blij dat we het gedaan hebben.”

Met zijn initiatief wou Ivo geld inzamelen voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Tegen het einde van de wandeltocht hadden maar liefst 3.540 mensen stappen gekocht, goed voor 616.008 gesponsorde stappen. Dat zorgde voor een totaalopbrengst van maar liefst 308.004 euro. Daarmee kan de vzw vier researchprojecten ondersteunen.

Zoektocht naar medicijn

“We zijn uiteraard blij met de opbrengst. Het geld zal goed gebruikt kunnen worden voor het onderzoek naar Parkinson. Men zit er zo dichtbij, maar een medicijn is er nog steeds niet. Meer dan 60 Rotaryclubs hebben geparticipeerd en sommigen deden gigantische zaken. We mogen niet vergeten dat het coronavirus het ons heel moeilijk heeft gemaakt. We zijn oprecht heel erg blij met deze eerste editie én er staan nog drie evenementen gepland voor het einde van dit jaar“, besluit Ivo.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier