Ivan Van Cauwenberghe over Davidsfonds en lokale politiek: “Het ontbreekt onze stad aan leiderschap”

Ivan Van Cauwenberghe maakt vanaf nu deel uit van de raad van bestuur van het Davidsfonds.©Wouter Meeus foto WME
Ivan Van Cauwenberghe maakt vanaf nu deel uit van de raad van bestuur van het Davidsfonds.©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Heel recent beëindigde Ivan Van Cauwenberghe na amper iets meer dan een jaar zijn mandaat als gemeenteraadslid binnen de Tieltse N-VA/Open VLD+-fractie. Verplicht, omdat zo’n politiek ambt niet verzoenbaar is met de raad van bestuur van het Davidsfonds, waar hij sinds kort in zetelt.

In Hamdi Latifi, out Ivan Van Cauwenberghe bij oppositiefractie Tieltse N-VA/Open VLD+ in de Tieltse gemeenteraad. Van Cauwenberghe verscheen er pas begin vorig jaar ten tonele als eerste opvolger van Hans De Vrieze, nadat hij in 2018 bij zijn derde deelname aan de lokale verkiezingen één stem tekortkwam om rechtstreeks verkozen te geraken.

Verduidelijk eens het waarom van deze onverwachte wissel.

“Via mijn engagement in onze lokale Davidsfonds-afdeling volgde ik stadsgenoot Karel Strijckmans op als secretaris van het Gewest Molenland. Een maand geleden werd ik ook verkozen in het nationaal bestuur en de raad van bestuur van het Davidsfonds. Dat laatste mandaat blijkt niet verzoenbaar met een politieke functie. In het verleden zouden bepaalde standpunten voorgangers voor problemen gesteld hebben, dus laat men die combinatie niet meer toe.”

Wat is je achtergrond bij het Davidsfonds?

“Ik heb het altijd een gedegen vereniging gevonden die me aansprak vanuit mijn brede culturele interesse. In 2008 trok Walter Van Keirsbulck me mee in het bad om de toen slapende Aarseelse afdeling opnieuw te activeren. Er schoten amper acht leden over. Daarom vond ik dat we niet veel te verliezen hadden: we stonden voor een groeitraject. Ik kreeg gelijk: op vandaag tellen we 120 leden en we maken ons sterk dat we de coronacrisis zonder veel kleerscheuren zullen doorstaan.”

120 leden lijkt me niet weinig voor een DF-afdeling van een klein dorp.

“Klopt, maar dat heeft naast de interne groei met een aantal fusies te maken. Een zevental jaar geleden kwam de Kanegemse afdeling erbij en in recentere jaren mochten we de collega’s van Ruiselede en Dentergem begroeten. Weet je, eind jaren 70 lag het plan op tafel om Aarsele, Kanegem, Dentergem en Ruiselede te laten fusioneren. Het is er nooit van gekomen, maar Davidsfonds heeft deze landelijke gemeenten toch maar mooi samengebracht in een culturele fusie. (glimlacht) Maar mochten ze zich er in de toekomst opnieuw klaar voor voelen, dan mogen ze zeker weer op eigen benen staan.”

“Ik wil me zeker nog laten horen achter de schermen van de fractie”

“We soigneren onze leden met maandelijkse activiteiten, al dan niet in samenwerking met andere verenigingen. Die vinden afwisselend in een van onze thuisgemeenten plaats. Zo zijn we voor het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op zondag 4 juli te gast in de vernieuwde kerk van Dentergem. Volgende zondag 18 april is er een digitale lezing van Christophe Busch, voormalig directeur van de Dossinkazerne. We bereiden ook een derde uitgave van ons lokaal adressen- en cultuurboek voor.”

Vind je het niet jammer dat je tijd in de gemeenteraad zo kort is geweest?

“Neen. Hoewel ik geen zichtbare functie meer zal hebben, wil ik me zeker achter de schermen nog laten horen als ‘plusman’ van onze fractie. En niet vergeten dat ik ook een leerrijke periode in de OCMW-raad achter de rug heb. Ik vond dat een goede tussenstap – die veel meer lokale politici zouden moeten zetten – om echt te beseffen hoe het er aan toegaat in de buik van onze maatschappij.”

Hoe kijk je terug op het voorbije jaar?

“Als er één constante is, dan wel dat het de stad aan dynamisch leiderschap ontbreekt. Onze fractie – en wij niet alleen – vinden dat de burgemeester te weinig zichtbaar is in deze coronacrisis.”

Hij is misschien niet aanwezig op de sociale media, maar dat hoeft niet te betekenen dat hij niet hard werkt achter de schermen. Er zouden in Tielt toch niet minder coronabesmettingen geweest zijn met een burgervader die wat meer op de voorgrond treedt?

“Dat is juist, maar de geschiedenis heeft getoond dat de grootste leiders er zijn voor hun volk als de nood het hoogst is. De administratie hoeft zich zeker niet aangesproken te voelen, want ze levert puik werk. En in ons vaccinatiecentrum lopen de inentingen als een trein. Maar als gewezen arrondissementshoofd zou Tielt meer het voortouw mogen nemen in de regio en eindelijk eens vaart zetten achter belangrijke dossiers als de Zuiderring, Neringenstraat en de Deinsesteenweg. Inwoners van de deelgemeenten vinden dat er te weinig naar hen wordt geluisterd.”

De heraanleg van de Neringenstraat is al lang onderwerp van juridisch getouwtrek. Daar kan dit stadsbestuur toch niet veel aan doen?

“Ze moeten tenminste inspanningen leveren om zulke dossiers uit het slop te halen en doen waarvoor ze verkozen zijn: beslissingen nemen. Als het merendeel van de kiezers voor je 100 puntenplan of programma heeft gestemd, moet je hen niet nog eens om de haverklap bevragen. Trouwens, bij de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad beloofde burgemeester Vannieuwenhuyze constructief samen te werken met de oppositie. Daar kwam nog niets van in huis.”

Jullie lieten dat in de vorige bestuursperiode ook niet toe vanuit de meerderheid.

“Kan goed zijn, maar bij mijn weten hebben wij nooit die belofte gemaakt.” (TVW)

Ivan Van Cauwenberghe

Privé: Ivan (63) woont in de Hogenhovestraat in Aarsele, is getrouwd met Muriel Bellemans en vader van twee kinderen: Charlotte (28) en Brent (23).

Loopbaan: Ivan is gepensioneerd en was vroeger personeelsdirecteur en adjunct-algemeen directeur in de textielsector, in een internationaal papierproductiebedrijf, chemiesector, logistieke sector en in het openbaar vervoer.

Vrije tijd: Geïnteresseerd in taal en literatuur, genealogie en klassieke muziek. Houdt van wandelen en fietsen en de verbrande calorieën aan te vullen in een goed restaurant.