Ivan Puystiens uit Koksijde is de nieuwe NorthSeaChef

© MVO
Redactie KW

Als kind van de zee is chef Ivan Puystiens van restaurant Oh in Koksijde trots op de nieuwe titel die hem werd toegekend. Als kersvers verkozen NorthSeaChef zal hij twee jaar deel uitmaken van het onderzoeksteam van de organisatie die alles in het werk stelt om minder bekende, onbeminde vissoorten en bijvangst, gevangen door lokale vissers, te promoten bij de consument.

“Ik sta helemaal achter de visie en de missie van NorthSeaChefs”, zegt een opgetogen Ivan. “Onze zaak bestaat intussen meer dan 15 jaar en niet alleen in de keuken is er die link met de zee. Als kind groeide ik op tussen het staketsel en de vismijn van Nieuwpoort. Het was als het ware mijn speeltuin. Samen met mijn grootvader ging ik mosselen plukken, garnalen kruien of mee naar de vismijn. Mijn grootvader miste geen enkele visveiling en ik mocht regelmatig mee. Die herinneringen blijven bij. Toen Filip Claeys mij opbelde om te melden dat ik NorthSeaChef werd en deel uitmaakte van het onderzoeksteam, was ik heel verheugd. Het verhaal om met minder bekende en toch smaakvolle vissen te werken, onderschrijf ik. Ook de waarde van bijvangst inzien, vraagt om een stuk opvoeding en bewustzijn. Daaraan wil ik graag meewerken. Wij treden op om als ambassadeurs en chef-koks hobbykoks en consumenten te stimuleren om mindere bekende vis, met respect gevangen door Belgische vissers te consumeren. Met creatieve recepten en technische fiches moedigen we andere chefs, hobbykoks en consumenten aan om op een verantwoorde wijze om te gaan met deze respectvol gevangen vissen en bijvangst.”

“De jury die mij heeft geselecteerd bestond uit de stichters van NorthSeaChef, Filip Claeys (tweesterrenchef van Restaurant de Jonkman) en Rudy van Beylen (Hof ten Damme) bijgestaan door een externe werkgroep. De vereisten zijn dat je als Chef onder andere over voldoende productkennis en vakmanschap beschikt, ernaar streeft om enkel met vissoorten en bij voorkeur bijvangst gevangen door Belgische vissers te werken. Je moet de visseizoenen in acht nemen, koken met respect voor het product en een verantwoordelijkheidsgevoel naar duurzaamheid aan de dag leggen.”

Zes keer per jaar ontvangen de NorthSeaChefs leden een ‘blue box’ met circa tien kilogram onbekende vissoorten plus wetenschappelijke informatie waarmee ze in de keuken aan de slag moeten gaan. Hun culinaire resultaten worden nadien verzameld en voor het publiek via de website www.northseachefs.be toepasselijk en kenbaar gemaakt. Doel is daarmee bekendheid en vraag naar respectvol gevangen onbekende vis te vergroten. (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier