Ivan Claeys en Marc Verachtert maken kans op Cultuurprijs: “Grote eer”

Marc Verachtert (links) en Ivan Claeys zijn trots op hun nominatie voor de publieksprijs. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Op vrijdag 17 januari reikt gemeente Beernem haar jaarlijkse cultuurprijzen uit. De twee genomineerden voor de publieksprijs zijn striptekenaar Ivan Claeys en tuinjournalist Marc Verachtert. Naast de publieksprijs verkiest de gemeente ook een winnaar voor het Beerlanderke en voor de algemene Beernemse cultuurprijs.

Het Beerlanderke gaat jaarlijks naar een organisatie of persoon die tijdens het voorbije jaar een bijzondere prestatie, een artistieke activiteit of verdienste realiseerde. De algemene Beernemse cultuurprijs wordt uitgereikt aan iemand met een een bijzondere loopbaan, een oeuvre of speciale verdienste voor het brede culturele veld over meerdere jaren.

De publieksprijs wordt gekozen door de Beernemnaar zélf. Tuinjournalist Marc Verachtert (65) is dit jaar een van de genomineerden. Na een opleiding tuin- en landschapsarchitect ging hij bij de BRT de journalistieke kant op.

Japanse tuinen

Verachtert behield wel zijn architecturale activiteiten. Voor stad Hasselt mocht hij de Japanse tuin inrichten: “Daar ben ik ook enorm trots op. Ik stond mee aan de wieg van de aanleg van die tuin. Om de Japanse tuin zo waarheidsgetrouw mogelijk in te richten, ging ik naar Japan. Tot op heden is de Hasseltse Japanse tuin een van de grootste van West-Europa, dus daar ben ik ook nog steeds enorm tevreden over”, vertelt Verachtert. Vooraleer hij schrijft over tuinieren, maakt hij eerst zijn handen vuil: “Ik wil eerst de zaken beleven voor ik erover schrijf. Ik heb nog knollen van dahlia’s opgegeten, zodat ik zou weten of ze eetbaar waren”, lacht de tuinliefhebber.

Tuinieren is genieten

Volgens hem heeft ‘in de tuin werken’ een te negatieve betekenis: “Onkruid wieden is voor mij zelfs echt ontspannend. Ik ervaar het meer als genieten dan als werken. Ik vind het zalig om planten te doen groeien, te oogsten en nadien ook te smaken.”

De belevenissen van Verachtert zijn ook terug te vinden in zijn boeken. Het vakboek voor de bijentuin is inmiddels aan een vijfde druk toe en over een maand brengt hij nog een boek uit: Het vakboek van de klimaattuin. Daarin probeert hij de lezer te overtuigen om de nadelen van de klimaatopwarming om te zetten in voordelen: “We herinneren ons nog de hete zomer van 2019. In plaats van te klagen dat je met die temperaturen niet buiten kan komen, leg ik uit hoe je ervoor kan zorgen dat je de tuin aan die temperaturen kan aanpassen.”

Strip over Brugge

Ook de andere genomineerde is actief bezig met het woord, maar op een andere manier. Als striptekenaar is Ivan Claeys een bekende naam in de wereld van het beeldverhaal. Hij schrijft ook scenario’s voor bekende striptekenaars. Eerder waren zijn verhalen al te zien in strips van Suske en Wiske en ook in de albums over Tom Boonen waren zijn scenario’s te lezen.

De liefde voor strips startte al op vroege leeftijd: “Ik had een vriend in de lagere school die strips tekende. Zijn zus maakte de scenario’s daarvoor. Voor zijn trouw heb ik een scenario voor een van zijn strips geschreven. Toen ging de bal aan het rollen. Ik heb heel veel bekende striptekenaars aangeschreven. Uiteindelijk mocht ik een album schrijven over Brugge, toen de stad Culturele Hoofdstad was in 2002”, vertelt Claeys.

Turpin is dé strip waar Claeys trots op terugkijkt. Volgens hem kon hij in dat verhaal het beste van zichzelf geven: “Dat verhaal zat enorm goed in elkaar en daar ben ik nog tot op vandaag het meest trots op. We kregen toen ook een nominatie voor de Nederlandse Stripsschappenning, de grootste Nederlandse stripprijs. Een hele eer dus.”

Naast zijn projecten in de stripwereld is Claeys aan de slag als onderwijzer aan het Andreasinstituut in Brugge. De nominatie voor deze publieksprijs betekent voor hem heel veel: “Ik besef dat wat ik doe in de stripwereld, helemaal niet bekend is. Het is een eer dat iemand anders aan je denkt en je nomineert.”


Op vrijdag 17 januari wordt de uitslag van de cultuurprijzen bekendgemaakt in OC De Kleine Beer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier