Ithaka vzw met ‘Seaprint’ winnaar SeaZone-competitie

Dirk Declerck (ceo Haven Oostende), Philippe Martens, havenschepen Charlotte Verkeyn, Liesbet Billiet, burgemeester Bart Tommelein, Inge Tant en Tina Derobaix.© JRO
Dirk Declerck (ceo Haven Oostende), Philippe Martens, havenschepen Charlotte Verkeyn, Liesbet Billiet, burgemeester Bart Tommelein, Inge Tant en Tina Derobaix.© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De winnaar van de SeaZone-competitie is bekend. Net als Mataro (Spanje), Galati (Roemenië), Matoshinos (Portugal), Burgas (Bulgarije), Salerno (Italië) en Pireaus (Griekenland), nam Oostende als havenstad deel aan de competitie. Met de competitie wil men duurzame blauwe economie aanwakkeren. Vzw Ithaka kwam als winnaar uit de bus uit vijf laureaten.

“Met de SeaZone-competitie willen we bedrijven, kunstenaars, particulieren, jong en oud stimuleren om na te denken over de link tussen duurzaamheid en blauwe economie”, legt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) uit.

“Met de stad willen we volop inzetten op blauwe economie. De vijf laureaten zijn starters in de blauwe energie, maar ook in de sociale economie en de industrie”, geeft havenschepen Charlotte Verkeyn (N-VA) mee. Het project Seaprint van Ithaka vzw, het coachingcentrum voor mensen met een beperking, werd door een jury verkozen als het project met het meeste potentieel.

Ecologisch atelier

“Tijdens de coronacrisis konden onze cliënten even niet terecht op de normale arbeidsmarkt”, vertelt Liesbet Billiet van Ithaka. “Om ze toch aan de slag te houden bedachten we Seaprint . Met hun vele talenten, inzet en trots maken zij geschenken voor verschillende smaken. Dat doen ze in de ateliers in ons coachingcentrum.”

“Seaprint is het nieuwe luikje van ons ecologisch atelier. De bedrukking gebeurt door ‘vegan friendly inkt’. We willen ook alleen maar positieve bedrukking omdat net dat in ons DNA past. We zijn dan ook heel blij met de award.”

Nog Oostendse laureaten

Naast Ithaka waren er nog twee Oostendse laureaten: O.666 en Maison Saints&Bullies. O.666 is een proeftuin voor circulaire economie, sociaal en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hun project SeaSlate was dan ook een absolute kanshebber om de award van de SeaZone-competitie binnen te slepen.

“We willen plastic afval uit de zee gebruiken als grondstof voor de productie van een type leisteen als gevelbedekking”, vertelt Philippe Martens. “Daarvoor ontwikkelden we een productieproces en plannen we meteen ook om onze eigen gevel als testcase te gebruiken. Sea staat voor zee en Slate is het Engels woord voor leisteen.”

Afval uit zee

Saints&Bullies ontwikkelt zijn producten dan weer op een ecologische en duurzame manier. “Het was vooral de zee die ons stimuleerde om deel te nemen”, vertelt oprichter Tina Derobaix.

“Heel wat van onze producten zijn immers zeegerelateerd. Het afval uit de zee gebruiken wij om er trendy en ambachtelijke modeartikelen of accessoires van te maken. We werken daarvoor samen met heel wat Oostendse scholen. Zo hebben we bijvoorbeeld een regenjas, die volledig gemaakt werd uit PET-flessen. Er zijn echter nog zoveel andere materialen die wij kunnen gebruiken.”

De twee andere laureaten waren enerzijds Vives Hogeschool die een dronesimulator voorstelde om dronepiloten op te leiden om controlevluchten uit te voeren in de windmolenparken voor onze kust en anderzijds enkele studenten van UGent die de FLIAT-tool bedachten. De tool kan op een gebruiksvriendelijke wijze de impact van overstromingen berekenen of voorspellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier