Italo-Belgisch koppel uit Komen steunt Rode Duivels én Azzurri

Pascale Lorenzoni en Jean-Jacques Pieters laten zowel de Italiaanse als Belgische vlag wapperen. (foto SR)
Pascale Lorenzoni en Jean-Jacques Pieters laten zowel de Italiaanse als Belgische vlag wapperen. (foto SR)
Redactie KW

Vrijdagavond spelen de Rode Duivels tegen Italië voor een plaats in de halve finale. In Komen hangen twee vlaggen pal naast elkaar in de wind te wapperen. “We supporteren voor beide landen al zal hier vrijdag vooral de Brabançonne te horen zijn”, klinkt het met een brede glimlach.

Zittend op hun met zon overladen terras, schenken Pascale Lorenzoni (56) en Jean-Jacques Pieters (62) een Spritz uit. “Een typisch Italiaans aperitief”, knipoogt Pascale meteen. Haar naam doet meteen al vermoeden dat deze karaktervolle dame Italiaans bloed door de aderen heeft stromen. “Mijn grootouders zijn in de jaren 30 naar België gekomen om er in de mijnen te werken. Uiteindelijk zijn ze nooit meer vertrokken en bouwde onze familie hier een nieuw leven op. Ik ben dan misschien wel een Belg, de Italiaanse roots zijn onlosmakelijk met ons leven verweven.”

Ontspannen noot

Pascales echtgenoot Jean-Jacques is in Komen geen onbekend gezicht. Als schepen van Landbouw kent hij zijn gemeente tot in de kleinste uithoekjes. “De match België – Italië? Ja natuurlijk worden daar nu grapjes over gemaakt. Het is bijna onmogelijk om nu door het gemeentehuis of zelfs over straat te wandelen, zonder dat iemand het onderwerp bovenhaalt. Uiteindelijk is dat eigenlijk best wel leuk. Politiek is een harde en erg serieuze wereld en dit zorgt voor een luchtige en vooral ontspannen noot.”

De schepen kijkt liefkozend naar zijn echtgenote wanneer de match van vrijdag wordt besproken. “Goh, van echte rivaliteit kun je hier eigenlijk niet echt spreken”, lacht hij. “Het is niet meer dan logisch dat we voor beide ploegen supporteren. We zijn trouwens stapelverliefd geworden op Italië, het land en de mensen dus we kunnen onze energie kwijt wanneer beide landen spelen. Twee van onze kinderen volgden zelfs hogere studies in Italië dus de affiniteiten met het land zijn er door en door. Natuurlijk zal het hier vrijdag wel iets Belgischer kleuren dan normaal.”

Dankbaar zijn

Pascale pikt onmiddellijk in. “We moeten er niet flauw over doen: vrijdag halen we alles uit de kast om België naar de overwinning te schreeuwen. Mijn grootouders en mijn ouders hebben ons op die manier opgevoed: wees dankbaar voor de kansen die België ons heeft gegeven. Het is dan ook niet meer dan normaal dat we zowel vingers als tenen kruisen opdat de Duivels hun parcours verder kunnen zetten. Toch moeten we stiekem toegeven dat, mochten ze verliezen tegen Italië, we de week erop wel vurig zullen supporteren voor de Squadra Azzurra.”

Eindwinst

Over de slaagkansen van het Belgische elftal is het Komense koppel dan weer erg optimistisch. “Met klassebakken zoals De Bruyne en Hazard moet winst zeker een mogelijkheid zijn”, sluit Jean-Jacques af. “Ik denk dat we het op een 1-0 voor de Belgen gaan kunnen houden al weet je met voetbal op dit niveau natuurlijk nooit. Als de bondscoach met dit elftal verder blijft werken, dan is een eindwinst niet eens zo onrealistisch meer.” (SR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.