Italiaans record paramotorvliegen voor overleden Lydia Jaecques

92 paramotors hingen tegelijkertijd in de lucht en dat is een nieuw record. (gf)
Redactie KW

Aymard Demeyere en 91 andere piloten hebben in Italië het record van het meest aantal paramotors tegelijk in de lucht verbroken. Het record is een eerbetoon aan de in juli verongelukte Lydia Jaecques en komt postuum ook op haar naam te staan.

Lydia Jaecques was een van de beste vrouwelijke paramotorpiloten van het moment, maar op 24 juli sloeg het noodlot toe. Toen crashte haar paramotor tijdens een vlucht boven Diksmuide. Een hersenbloeding ligt mogelijk aan de basis van dat ongeval. Een paar weken terug vond er nog een pakkende herdenkingsplechtigheid tijdens een internationaal paramotortreffen in Staden plaats. Daar was een rouwhoekje en de aanwezigen kwamen samen om een groot hart voor Lydia te vormen. Dat was vanuit de lucht mooi te zien en werd in beeld gebracht door een drone.

Meter

Eind augustus zou Lydia normaal naar Italië afreizen om er tijdens Vitorazzi Day een poging te doen het Italiaans record van het meest aantal paramotors tegelijk in de lucht te verbreken. Dat stond tot dan op 70 deelnemers. “Door het ongeval moesten die plannen worden aangepast, maar ik hield er aan toch aanwezig te zijn”, vertelt haar vriend Aymard Demeyere, zelf ook paramotorpiloot. “Op die manier kon ik mee een poging wagen dat record te breken. Lydia was meter van de Vittorazi Atom 80-motor, dus ik vond het belangrijk er toch te zijn.”

De recordpoging vond plaats tijdens het weekend van 31 augustus en 1 september. “De weersomstandigheden waren van bij de start goed”, blikt Aymard terug. “De vlucht zelf was heel speciaal. Alle piloten stonden via Whatsapp met elkaar in verbinding en stuurden constant hartjes voor Lydia. Ze vormden als ode aan haar ook een ‘L’ met hun hand. We waren uiteindelijk met 92 piloten tegelijk in de lucht, maar de deurwaarder ging akkoord om er 92 + 1 van te maken. Lydia vloog immers symbolisch met ons mee. Het record zal ook postuum op haar naam staan en dat betekent heel veel voor mij.”

Het record is voortaan opgenomen in de tabellen van de World Air Sports Federation. Bij de officiële plechtigheid nadien kreeg Aymard Demeyere een grote foto van Lydia, waar alle deelnemers op de achterkant een boodschap voor hem en Lydia konden opschrijven. “Deugddoend”, zegt hij daarover. “Lydia is niet zomaar iemand die na een paar weken vergeten mag worden. Ze was een voorbeeld voor iedereen en de perfecte vrouw voor mij.” (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier