Israëlische historicus en schrijver Yuval Noah Harari krijgt erepenning in Kulak in Kortrijk

Yuval Noah Harari. (foto TVK) © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

De Israëlische historicus en schrijver Yuval Noah Harari zakte af naar de KULAK (KU Leuven campus Kortrijk) voor een lezing over artificiële intelligentie en de diverse maatschappelijke uitdagingen die ermee gepaard gaan.

Eerder stond hij al voor 5.000 geïnteresseerden in de Lotto Arena en kreeg hij een eredoctoraat afgeleverd door de Vrije Universiteit Brussel. Ook Ku Leuven reikt een erepenning uit aan prof. Harari en hij kon ook het Gulden Boek (gastenboek van Ku Leuven) tekenen. “Ik ben hier vandaag in Kortrijk en dat doet me denken aan 1302. Had je me tien jaar geleden gezegd dat ik hier een lezing ging geven over 1302 dan zou ik dit kunnen geloven maar had me gezegd dat het over artificiële intelligentie gaat dan ging ik u nooit geloofd hebben” aldus professor Harari.

Voor wie erbij wilde zijn in Kortrijk was het spoeden geblazen want de plaatsen gingen als een sneltrein richting sold-out. “Er waren 1000 plaatsen en die waren allemaal ingenomen. Het aantal kon helaas niet uitgebreid worden. We zijn trots dat we met Harari een spreker met wereldfaam naar Kortrijk kunnen brengen. Zijn boeken zijn wereldwijd bestsellers en zijn visie op de evolutie van de mens en de rol van technologie/artificial intelligence inspireert velen” verduidelijkt Petra Huyst, Onderzoek en Externe Relaties, Campus Kulak Kortrijk.

Binnen de doelstelling van Ku Leuven

Daarnaast paste de komst van de Israëlische historicus en schrijver volledig in het beeld van de Universiteit. “Met KU Leuven en zeker ook met onze campus zoeken we altijd krachtige individuen die een verrijkende blik kunnen bieden op de uitdagingen van vandaag en morgen. Onze eigen staf en studenten, maar ook de ruimere regio hiermee kennis laten maken, zien we ook als deel van onze opdracht. professor Harari beantwoordt uiteraard volledig aan deze doelstelling”.

Yuval Noah Harari wordt ook wel gezien als de nieuwe intellectuele rockster en dat is een titel die hij klaarblijkelijk weet waar te maken. “We stelden zes aula’s ter beschikking voor de lezing. Een deel van het publiek kon de lezing live volgen, naar de andere ruimtes werd de lezing live gestreamd” aldus nog Petra Huyst.

In Aula 7 volgden ze via de livestream mee hoe Harari zijn erepenning in ontvangst mocht nemen. (foto TVK)
In Aula 7 volgden ze via de livestream mee hoe Harari zijn erepenning in ontvangst mocht nemen. (foto TVK)© TVK

Interactief op zijn best

Omdat 1000 mensen een vraag laten stellen onmogelijk is, installeerde Ku Leuven Campus Kulak een gemodereerd Q&A systeem. “Op die manier konden de luisteraars na afloop van de lezing via een online systeem vragen stellen aan Yuval Noah Hararri die hij op zijn beurt kon beantwoorden” verduidelijkte Petra Huyst ons nog. Moderator van dienst was journalist Xavier Taveirne.

Ook vicerector Piet Desmet was verheugd met de komst van Yuval Noah Hararri “Voor KU Leuven en voor Campus Kulak Kortrijk in het bijzonder luidt de komst van Yuval Harari alvast een heel mooi begin van 2020 in”, reageert vicerector Piet Desmet enthousiast. “Met artificiële intelligentie als topic ligt de focus ook mooi in het verlengde van onze eigen expertise binnen dit domein. Een unieke kans dus voor collega’s die met het thema bezig zijn, maar ook voor anderen om deze invloedrijke denker aan het werk te zien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier