Isis uit Wingene droomt van therapie met miniatuurpaardjes

(foto Nele)
Redactie KW

Isis Deganck heeft vier Amerikaanse miniatuurpaardjes, die ze dagelijks vol enthousiasme verzorgt. Met haar paardjes neemt ze deel aan wedstrijden, maar ze brengt ze ook tot bij kinderen met een beperking.

“Een Amerikaans miniatuurpaard stamt af van miniatuurpaarden die in Amerika gefokt zijn. Ik heb zelf vier paardjes die allemaal Amerikaanse stamboekpapieren hebben”, verduidelijkt Isis (17). “Drie van de paardjes zijn in België geboren, eentje is in Amerika geboren en werd later geïmporteerd. De paardjes mogen maar een maximumhoogte hebben tussen de 86 en 96 cm. Ze hebben een elegante bouw en het zijn zeker geen pony’s. Mijn liefde voor de paarden is op zeer jonge leeftijd ontstaan. Ik was amper vijf jaar oud en ik leerde al paardrijden in een manege. Dit liep jammer genoeg verkeerd af. Ik kreeg een stamp van een paard op het been en moest elf dagen opgenomen worden in het ziekenhuis. Bij thuiskomst wilde mijn mama niet dat ik nog reed met een groot paard. We zochten een kleiner formaat en kwamen bij de miniatuurpaardjes terecht. Een dergelijk paard kan je niet berijden, maar dat stoort mij totaal niet.”

“De paardjes geven rust aan de kinderen en vice versa. Dat stemt me telkens weer gelukkig”

Isis volgt de studierichting Humane Wetenschappen. Naast het studeren maakt ze graag tijd vrij om haar paardjes te verzorgen en af en toe deel te nemen aan wedstrijden.

wedstrijdshows

“Mijn paardjes hebben dezelfde verzorging nodig als een groot paard. Ze eten hetzelfde voedsel, moeten jaarlijks ingeënt worden en krijgen jaarlijks bezoek van de paardentandarts. Ik neem geregeld deel aan wedstrijdshows. Om te kunnen deelnemen, moeten de paardjes getraind worden. De training bestaat uit drie onderdelen: conditietraining, spiertraining en mentale training. Elk jaar treed ik op tijdens Flanders Horse Expo in Gent. Daar promoot ik samen met mijn vrienden het kleine ras. We geven er optredens waarbij de paardjes kunstjes doen op muziek. Dit is telkens het ideale moment om de paardjes te ontdekken en te knuffelen.”

Respect en vertrouwen

Isis heeft een goede relatie met haar paardjes. Ze vind het uiterst belangrijk om te werken aan het respect en het vertrouwen tussen paard en mens. Ze brengt haar paardjes ook bij kinderen met een beperking. “Tijdens Flanders Horse Expo was er een kindje met een beperking aanwezig. Het zat in een rolstoel. Toen het kind mijn paardje probeerde te aaien, legde het paard zijn kop op de schoot van het kindje. Ik stond verwonderd te kijken en ontdekte toen dat een miniatuurpaard iets betekent voor kinderen met een beperking. Sindsdien ga ik op bezoek bij scholen voor kinderen met een beperking. De paardjes geven rust aan de kinderen en vice versa. Dat stemt me telkens weer gelukkig. Soms spreek ik met één kindje alleen ergens af om samen met het paardje te wandelen. Ik ga ook op bezoek in rusthuizen. Ik praat dan wat met de oudjes en zij aaien het paard. Ik ging ook al naar een kinderopvang waar ze werkten rond het thema paarden. Mijn paardjes worden speciaal getraind om rustig te blijven in alle omstandigheden. Na mijn studies wil ik later zeker iets doen rond psychologie. Een soort therapie opbouwen voor kinderen, zou fantastisch zijn”, besluit Isis. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier