Ish Ait Hamou wint tweejaarlijkse prijs Van Acker Stichting

Ish Ait Hamou, hier tussen Bilall Fallah en Adil el Arbi tijdens de première van de film 'Black'. © belga
Stefan Vankerkhoven

De culturele duizendpoot en verhalenverteller Ish Ait Hamou is de laureaat van de tweejaarlijkse prijs van de Van Acker Stichting. Hij krijgt zijn prijs uitgereikt op 29 mei in de MaZ in Brugge.

Ish Ait Hamou verwierf bekendheid bij het grote publiek dankzij tv-programma’s als So You Think You Can Dance, Terug naar Eigen Land, Alors on Danse en Dance Around the World. “Maar al snel werd duidelijk dat hij zich niet graag beperkt. Niet tot de rol van danser of choreograaf, noch tot de rol van tv-maker. Ondertussen heeft hij maar liefst vier boeken neergepend en ontpopte hij zich tot theater- en filmmaker. De rode lijn: verhalen vertellen die mensen verbinden”, zegt voorzitter Alain Petit namens de Van Acker Stichting.

Al vele decennia wil deze Brugse Stichting maatschappelijk geëngageerde artiesten of organisaties in het voetlicht plaatsen. “Soms komt dit engagement uit het oeuvre naar voren, soms komt het tot uiting in de activiteiten die de artiest naast zijn werk ontwikkelt. Soms worden beide gecombineerd en dat is voor Ish Ait Hamou zeker het geval”, aldus Alain Petit.

Positivisme

“Ish een culturele duizendpoot noemen is eigenlijk een open deur intrappen. Hij wil gewoon zijn verhaal brengen en kiest daarvoor het meest geschikte medium: van tv-programma’s, literatuur, film en theater tot opiniestukken en speeches. Als Van Acker Stichting hebben we bijzonder veel waardering voor het oprecht positivisme dat zijn werk uitstraalt, het geloof in de mens zeg maar, ook in moeilijke tot bikkelharde omstandigheden. Dat alles zonder melig te worden en zonder opgestoken vingertje. Nooit polariserend of vulgariserend, maar met een ontwapende zachtmoedigheid die we vandaag zo weinig terugvinden in onze samenleving.”

“Een artiest die zijn persoonlijke verontwaardiging omzet in positieve energie en daarmee hoopgevende verhalen vertelt, verdient de Van Acker Prijs ten volle. Ish zoekt heel expliciet naar wat ons als mensen verbindt, des te waardevoller in tijden waar zoveel mensen lijken te zoeken naar wat ons scheidt. In die zin is zijn werk én persoonlijkheid een tegengif voor het vijanddenken in onze maatschappij. “

Toegankelijk

De Van Acker Stichting hecht eveneens veel belang aan de toegankelijkheid van zijn werk: “Wie zoveel mogelijk mensen wil bereiken, heeft geen boodschap aan cultureel elitarisme. Ish toont aan dat je met inhoudelijk hoogstaand werk een breed publiek kan bereiken en bekoren. Achiel en Frank van Acker – beiden een broertje dood aan elitair gedoe – hadden het ongetwijfeld graag gezien.”

En dat Ish een breed publiek kan bereiken, wordt nog maar eens beklemtoond door zijn nieuwste boek ‘Het Moois Dat We Delen’ dat zich onmiddellijk ontpopt heeft tot een ongeziene best seller met een wekenlange nummer één positie die in Vlaanderen doorgaans enkel voor kookboeken is weggelegd.

De uitreiking van de Van Acker Prijs 2020 aan Ish Ait Hamou vindt plaats op vrijdag 29 mei om 20 uur in de Magdalenazaal van Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier