Isabelle kiest voor leven tussen de dieren: “Drastische keuze die me echt gelukkig maakt”

Isabel Cardoen, met leguaan, organiseert een fundraisingproject in Zuid-Afrika. © (Foto JS)
Redactie KW

De 24-jarige Moorsleedse Isabelle Cardoen koos voor een heel nieuwe wending in haar leven. Isabelle leek ergotherapeute te gaan worden, maar ontdekte toen haar passie voor dieren. De voorbije maanden hielp ze bij een conservatieproject in Zuid-Afrika.

Twee jaar geleden ontdekte Isabelle Cardoen dat ze echt iets met dieren wou doen. Ze startte met vrijwilligerswerk in Sri Lanka. Daar werkte ze onder andere met wilde olifanten en zeeschildpadden. Isabelle organiseerde toen een pannenkoekenverkoop om een olifant te redden. “Toen besefte ik dat ik iets wou doen rond de conservatie van dieren.”

Zuid-Afrika

Isabelle waagde zich onlangs aan een nieuw dierenavontuur. De voorbije drie maanden liep ze stage in Zuid-Afrika. Die stage werd georganiseerd door de internationale organisatie GVI. “Ik deed er conservatiewerk in het Karongwe Nature Reserve. Het park draait op ecotoerisme. De inkomsten van het toerisme worden onmiddellijk gebruikt voor de conservatie van de dieren.”

Isabelle moest de voorbije periode de data verzamelen van verschillende dieren. Zo onderzocht ze de voetafdrukken van onder andere olifanten, leeuwen en neushoorns. “Via hun voetafdrukken, uiterlijk, gedrag, geluid en uitwerpselen proberen we zoveel mogelijk dieren te kennen. Op die manier komen we meer te weten over het ecosysteem in het hele park.” Daarnaast probeerde Isabelle de lokale gemeenschap zo dicht mogelijk te betrekken bij het park. “Zo gaf ik les aan de kinderen van de lagere school. Ik leerde hen bijvoorbeeld zaken bij over diversiteit, vervuiling en stroperij.” Isabelle realiseerde er ook een mooi project rond boeken en richtte een kleurrijke boekenplek in.

Mexico

Wellicht zal Isabelle niet lang in België blijven. Een dezer weken vertrekt ze naar Mexico waar ze ook hoopt mee te werken aan een dergelijk project. “Ik denk dat veel mensen, zeker na die moeilijke coronaperiode, vast zitten met zichzelf. Ik was ook niet tevreden met mijn stadsleven. Ik heb daarom een drastische keuze gemaakt en voel me echt gelukkig met mijn werk tussen de dieren.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier