Isabelle Folens uit Izegem runt samen met partner Rocky Belle’s Hulpwinkeltje

Isabelle Folens en Rocky Adyns bij de dozen die quasi de volledige gang van hun woning innemen.© Frank Meurisse
Isabelle Folens en Rocky Adyns bij de dozen die quasi de volledige gang van hun woning innemen.© Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

De woning van Isabelle Folens in de Bellevuestraat staat vol gestouwd met dozen. En het materiaal dat daar schuil in gaat, wordt straks netjes verdeeld onder Izegemnaars die het wat moeilijker hebben. Ondertussen is Isabelle die geruggensteund wordt door haar partner Rocky ook al bezig met een paasactie. Zo krijgen straks heel wat Izegemse kinderen toch een cadeautje van de paashaas.

Isabelle Folens die zelf drie katten, twee cavia’s, een hamster en een aquarium vol vissen heeft is in Izegem en omliggende bekend van Pink Pet Paradise. “Dat is zowat tien jaar geleden begonnen. We zamelen voedsel en materiaal in voor zwerf- en asieldieren. Dat materiaal brengen we naar plaatsen waar dieren opgevangen worden. Maar soms krijgen we ook al vragen van mensen die het financieel niet breed hebben, maar die er toch een gezelschapsdier op nahouden. Die trachten we dan ook te helpen.”

Je richtte nu ook Belle’s hulpwinkeltje op.

“Vroeger doneerden we zelf aan andere groepen. Maar we konden ons niet altijd vinden in het beleid dat ze voerden. Dus zijn we in november 2020 gestart met Belle’s hulpwinkeltje. Ondertussen hebben we al 160 leden, driekwart ervan woont in Izegem zelf. De rest in omliggende gemeentes. We kregen bekendheid door mond-tot-mondreclame, maar ook het CAW stuurt al eens mensen door. Het komt erop neer dat alles wat wij gedoneerd krijgen in pakketjes verpakken en aan de minderbedeelden bezorgen. In feite komen zij dat hier ophalen, dat overal aan huis brengen zou te veel tijd kosten.”

“Er is veel armoede, maar ook veel bereidwilligheid…”

“Wij bestaan dus bij de gratie van mensen die schenkingen doen. En dat kan van alles zijn. Meestal gaat het om kledij, schoenen, decoratie… Vaak zitten daar nog heel wat mooie spullen tussen die bij die mensen een tweede leven krijgen. Ook voedsel krijgen we soms, maar dat moet dan snel de deur uit. Want de ruimte in onze frigo is uiteraard maar beperkt. Heel wat mensen hebben de weg naar onze voordeur al gevonden. We werken ook met tijdsloten waarbinnen de mensen de pakketjes kunnen komen halen, want wij moeten ook nog gaan werken natuurlijk. Ondertussen is mijn vriend Rocky wel gestopt met zijn job in de verkoop en studeert hij nu voor opvoeder. Ik zit dus weer met een student in huis.”

Wie is jullie doelpubliek?

“Iedereen die het moeilijk heeft. En dat staat vaak niet op het voorhoofd van de mensen geschreven. Je zou soms verschieten wie er bij zit. Vaak ook mensen die voltijds gaan werken, maar om een of andere reden in de schulden zijn geraakt. Corona heeft de zaken nog wat scherper gesteld, heel wat mensen moeten het nu ook doen met minder inkomen. Geloof me vrij: er is veel armoede in Izegem. Maar gelukkig is er veel bereidwilligheid om te helpen.”

“De vragen om hulp kunnen ook erg specifiek zijn. Zo was er eens een dame van wie haar schoenen stuk waren en die geen nieuw paar kon kopen. Dan zijn we op zoek gegaan naar een maatje 38. Ook kinderschoenen zijn in trek, want die wegen ook zwaar door op de rekening van een gezin. En vaak hebben we ook met alleenstaande ouders te maken.”

Met Pasen in aantocht richten jullie zich specifiek naar de kinderen.

“We maken nu paasboxen. Daarin gaat wat snoepgoed, chocolade, speelgoed… Sommige dingen zijn gekregen, andere zaken moesten we zelf aankopen. De mensen die voor hun kinderen zo’n box wilden, konden zich melden. We krijgen daar de medewerking van Tearoom Isis, waar we alles mogen gaan stockeren. De zaak is momenteel gesloten en wij kunnen daar onze pakketjes samenstellen. De ouders moesten doorgeven welke leeftijd hun kind heeft, zodat we een geschikt pakketje kunnen voorzien. Bedoeling is dat we die dit keer zelf aan huis gaan brengen. Op een coronaveilige manier natuurlijk, we zullen niet bij de mensen binnen gaan. Maar we zullen zo toch 118 kinderen gelukkig kunnen maken, daar doen we het voor.”

“Ook mensen die voltijds gaan werken komen soms in de financiële problemen”

Je staat ook zelf in de zorg. Hoe vergaat het jullie in De Plataan?

“In de eerste coronagolf bleven we gespaard, in de tweede golf was het alle hens aan dek. Voor de bewoners zelf was het niet makkelijk, maar de familie reageerde soms gespannen. Al konden wij daar zelf niets aan verhelpen natuurlijk. De bewoners maakten sneller de klik. Ondertussen is iedereen gevaccineerd. De mensen snakken naar wat contact.”

Je kwam in 2018 ook op de SP.A-lijst. Hoe ervaarde je dat?

“Ik zet me nog in voor de partij, maar onze uitslag was natuurlijk tegenvallend. Mijn persoonlijke score viel nog mee, maar we verloren enkele zetels en dat was een domper. Maar we moeten verder natuurlijk.”

Is het nog doenbaar om alle spullen te blijven ontvangen?

“Rocky wilde al een tuinhuisje zetten, maar daar ben ik geen voorstander van. Onze tuin is al niet te groot. Misschien moeten op termijn wel een garage huren. Maar we gaan dus verder met onze initiatieven. Straks doen we wel iets rond Moederdag en Vaderdag en we denken ook aan een online tombola. Je kunt alles volgen via onze Facebookpagina. Ook wie iets wil schenken, kan ons daar contacteren.”

Privé

Isabelle Folens (38) woont samen met partner Rocky Adyns en dochtertje Febe (8) in de Bellevuestraat.

Opleiding en loopbaan

Ze volgde de beroepsopleiding verpleegkundige aan Ic Dien in Roeselare en werkt nu op de afdeling Matisse in WZC De Plataan.

Vrije tijd

Veel van haar vrije tijd gaat naar het helpen van anderen. Met Pink Pet Paradise zamelt ze voedsel en materiaal in voor zwerf- en asieldieren. Via Belle’s hulpwinkeltje ondersteunt ze minderbedeelden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.