Isabelle A. over ‘Sjokola’: “Mijn chocoladeverslaving is even erg als een drugsverslaving”

Het zijn heel drukke maanden voor Isabelle A. Er gaat geen dag voorbij of je hoort Isabelle A. op de radio, je leest erover in één of ander dag- of weekblad. Het gaat inderdaad heel goed met Isabelle A., die met Sjokola ook een nieuw album heeft uitgebracht en die haar voorkeur voor chocolade ook niet onder stoelen of banken steekt. “Ik geef het toe : ik heb een chocoladeverslaving. Ik kan ermee lachen, maar ik ben er écht verslaafd aan”, bekent Isabelle A. tijdens onze babbel in de kantoren van haar platenmaatschappij CNR in Niel.

© Koen Bauters

Ik word vrolijk van de intro van je openingsnummer ‘Sjokola’. Een tof deuntje met precies een tekst waarin je een prik uitdeelt naar de boekjes, die zo vaak over je schreven. Heb je negatieve zaken uit ‘t verleden gebundeld in één liedje. Correct?

Isabelle A.: “Je hoort vooral een grappige tekst. Ik vind dat er ook een keer mag gelachen worden met de verhalen van vroeger, want die achtervolgen mij al heel mijn leven. We kunnen er maar beter mee lachen en het in een liedje verwerken. Het liedje werd geschreven door Raymond Van Het Groenenwoud. Ik kwam Raymond op een festival tegen. Ik vond dit het geschikte moment om het hem te vragen. Hij zei: ‘Stuur mij maar een mail met jouw levensverhaal’. Al die tamtam van vroeger tot nu zit er inderdaad wel in verweven. Uiteraard komt ook mijn chocoladeverslaving aan bod. Ik kan ermee lachen maar ik ben echt verslaafd aan chocolade hoor.”

Ik ken je al sinds het ontstaan van je carrière. Ik weet ook dat je het niet altijd gemakkelijk had door verhalen in de boekjes. Eerst dacht ik dat dit liedje vooral een ‘afrekening’ was met het verleden.

Isabelle A.: “Het is niet negatief bedoeld. Het is een nummer met een sympathieke kwinkslag. Er is inderdaad heel veel geschreven over mijn leven. Ik ben opgegroeid met de showbizz en met de boekjes. Dat was niet altijd even makkelijk voor een tiener van 15 jaar.”

Heb je nu nog een haat-liefdeverhouding met één of andere nationaal blad?

Isabelle A.: “Neen. Vroeger had ik hier en daar een probleem. De tekst moet je dus met een korreltje zout nemen.”

Je bent gek van chocolade, is dat al heel je leven?

Isabelle A.: “Al heel lang. Het is echt een verslaving. Het is een suikerverslaving. Ik ben eigenlijk constant onder invloed van suiker. Soms is dat goed maar van die suikers word ik moe. Ik probeer dat onder controle te houden. Ik heb – denk ik toch – geen suikerziekte. Ik probeer wel alles onder controle te houden met één pilletje. Dat pilletje zorgt ervoor dat mijn suikerspiegel stabiel blijft. Ik kan soms als ik thuis ben plots zo’n drang hebben naar chocolade, chips, Ben & Jerry ijs. Het is even erg of andere verslavingen.”

Isabelle A. over 'Sjokola':
© Koen Bauters

Is het een verslaving waarvan je niet afgeraakt?

Isabelle A: “Je heb het al meermaals geprobeerd, maar de verleiding is te groot. Als ik ergens kom, ligt er altijd wel iets dat niet goed is. Het staat nochtans niet in mijn contracten. Het is wel even erg als een drugsverslaving, ik geraak er moeilijk vanaf en ik probeerde het al meerdere keren.”

Je blijft wel even slank en even mooi?

Isabelle A.: “Merci, maar dat is veel gezegd. Onlangs brak ik mijn knie. Ik mocht er wekenlang niet op steunen. In die periode heb ik veel gesnoept. De kilo’s kwamen erbij. Het is niet te zien op foto’s, maar mijn kleren spannen.”

Je maakte al veel mee in jouw carriere. Ben je wantrouwig geworden na al die jaren?

Isabelle A.: “Nee, dat is een beetje voorbij. Mijn vertrouwen werd al dikwijls beschadigd, maar ik richt mij vooral op de toekomst. Ik sta er niet echt bij stil. Natuurlijk wil je dat iedereen het album goed vindt, maar dat kan niet hé. Dat lukt toch niet, dat hoeft ook niet.”

Voor ik het vergeet, hoe verliep je fotoshoot ? Een fotoshoot mét chocolade?

Isabelle A.: “Dat was heerlijk ! De bedoeling was gewoon om mooie foto’s te maken met mooie kleren aan. Tot dat we dachten dat we iets moesten doen met chocolade, omdat het album zo heet. De fotograaf had nog een Dame Blanche-saus staan in zijn frigo. We hebben dat gebruikt voor de foto’s. Geen paniek, ik had wel nog iets aan eronder. Ik stond daar niet in mijn bloten.”

‘2 Seconden’ zing je. ‘2 Seconden’ is niet lang. Hoe kwam dat liedje tot stand?

Isabelle A.: “Dat liedje is vorige zomer al geschreven door Jeroen Swinnen en door twee Nederlandstalige meisjes. Het is speciaal voor mij geschreven. Ik wou iets heel modern en elektronisch hebben. Die mensen hebben dat fantastisch gedaan, vind ik. 2 Seconden gaat over dat het leven heel vluchtig is. Dt wordt in de volksmond ook zo gezegd. Geef me even de tijd en ik doe wel verder, laat me twee seconden rusten. Men snapt wel wat ik hiermee bedoel.”

Isabelle A. over 'Sjokola':
© Koen Bauters

Word jij ook niet door de drukte opgeslorpt ? Je bent ook met van alles bezig.

Isabelle A.: “Ochja, het valt goed mee. Nu ben ik bezig met de promo van mijn album en alles wat er bij hoort. Ik treed ook nog op met Les Copines. Het is goed. Het is goed zoals het nu is. Vroeger werd ik geleefd, nu niet.”

Met ‘Nooit Meer Alleen’ kreeg je een stevige duw in de rug van Koen Wauters. Moest je een mooie glimlach opzetten om Koen te kunnen overtuigen om mee te werken aan die song?

Isabelle A: “Nee, geen glimlach, want ik heb hem gebeld (lacht). Hij heeft me niet gezien. We hebben elkaar wel beter leren kennen bij Liefde Voor Muziek. Het is eigenlijk door Koen en Bart Peeters dat ik terug een album heb gemaakt. Ik was het niet meer van plan. Koen reageerde enthousiast over mijn verhaal van Liefde Voor Muziek. Toen ik het nummer Nooit Meer Alleen te horen kreeg, dan hoorde ik Koen z’n stem de tweede strofe zingen. Ik stuurde het hem direct door en hij vond het een heel schoon nummer. Ik vind dat onze stemmen wel vrij mooi bij elkaar passen.”

Je zingt ook graag in de Franse Taal, ook op je nieuwe album staat ‘Qu’est-ce Que Ta Femme Dirait’, ‘En Route’ en ‘L’Endroit’. Vind je de Franse taal een mooie taal?

Isabelle A.: “Ja, ik vind dat een mooie taal om in te zingen. Ik ben thuis opgegroeid met Franstalige muziek. Mijn vader is van de Waalse kant. Het was eigenlijk wel evident voor mij. Heel in het begin ben ik in het Frans begonnen, maar door omstandigheden ben ik in het Nederlands gaan zingen. Ik vond het goed om nog eens zoiets op te nemen en door Liefde Voor Muziek vertaalde ik Lepeltjesgewijs van Bart Peeters. Ik had terug de smaak te pakken. Er staan dus een paar liedjes op in het Frans.”

‘Neem Mijn Hart’, heeft dat te maken met een gebroken liefdesrelatie of heb ik niet goed naar de tekst geluisterd?

Isabelle A.: “Het is al een tijdje geleden geschreven, maar het gaat over de vele facetten van wat er allemaal gebeurd is in mijn leven op relationeel gebied. Het is niet gebaseerd op één relatie. Jan De Vuyst schreef de tekst. Ik ken hem al sinds dat ik een meisje van 11 jaar was. Hij kent me door en door. Het komt wel aan dat lied, het is een nummer met hart en ziel.”

‘Voor Mij Alleen’ : ben je zelf graag eens alleen?

Isabelle A.: “Ik kan heel goed alleen zijn. Ik vind het zalig om een dag te beleven waar ik alles zelf kan doen. Dat gaat van poetsen tot het gras afrijden tot languit in bad liggen, zonder met iemand rekening te moeten houden.’

Isabelle A. over 'Sjokola':
© Koen Bauters

Alles gaat nu goed in je leven : je muzikale projecten, op privévlak … Maakt het jou gelukkig ? Vandaar de song ‘Een Mooie Toekomst’ van Alex Callier en Dirk Dhaenens?

Isabelle A.: “Ja dat is zo, het is een tekst met een mooi eind. Het heeft een positieve invloed op het einde. Alhoewel het oorspronkelijk een heel donker lied is. Het is een herwerking van een lied van Hooverphonic. Ik vroeg aan Alex of ik wat aan de tekst mocht sleutelen in het Nederlands en dat mocht. Het is een schoon liedje geworden.”

Is mijn geheugen nog goed. Ik denk dat jij vroeger een beste vriendin in Tielt had wonen. Of ben ik verkeerd?

Isabelle A.: “Ja, dat klopt ! Silvy, zij kwam vroeger veel naar mijn optredens. Nu zie ik haar af en toe nog eens. Het is nog wel een goede vriendin. We gaan geregeld eens op stap.”

Heb je nog een band met West-Vlaanderen?

Isabelle A: ” Nee, eigenlijk niet. Ik heb wel veel optredens in deze provincie. De mensen zijn daar zo los. Het is altijd een plezier om naar daar te mogen komen. Ik ben van Gent ik kan niet zo goed als Niels Destadsbader zingen in het West-Vlaams. Ik zong wel al eens in het Gents tijdens Liefde Voor Muziek.”

Heb je een voorkeur op het album?

Isabelle A.: “Als ik het album zelf opleg, dan leg ik meestal eerst Crimineel op. Het gaat niet over mijn leven. Het is wel over een situatie die veel voorkomt in gezinnen en waarvan de mensen geen afstand van kunnen nemen. Het is een mooi nummer. 2 Seconden en Neem Mijn Hart horen ook wel bij mijn favorietjes, want ze gaan over mij. Ik ben natuurlijk heel blij met En Route, een vertaling van Onderweg van Abel. Het is een prachtige song. Toen Abel dat uitbracht, was ik stiekem jaloers want ik wou dat het mijn nummer was. Het is een mooie vertaling in het Frans.”

Waar wil je binnen vijf jaar staan?

Isabelle A.: “Dat is moeilijk, ik weet het niet. Alles in het leven is ook zo vluchtig. In het leven gaat alles zo snel. Je kan nu niet weten wat je binnen vijf jaar gaat doen. Ik ben heel blij met alles wat ik al gedaan heb in de muziek. Het is nu te hopen dat we verder mogen doen, zoals ik bezig ben.”

Isabelle A. over 'Sjokola':
© Koen Bauters

(PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.