Isabel Verschueren uit Jabbeke is een van de beste ‘bikefitters’ van het land

Isabel Verschueren: "Iedereen heeft het recht om optimaal op zijn fiets te zitten." © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Op de jaarlijkse wielerbeurs Velofollies zal tussen de meest blitse tweewielers en allernieuwste fietssnufjes ook Isabel Verschueren staan. Ze is een van ‘s lands eerste én beste ‘bikefitters’, zeg maar zij die zorgen dat je perfect op je fiets zit.

“Mijn fiets is al meer dan tien jaar oud en was aan vernieuwing toe”, vertelt Rik, een van de klanten van Isabel Verschueren, die zij echter consequent ‘atleten’ noemt. “Indertijd hielp een oud-mecanicien van Quick-Step me bij mijn positie. Nu wil ik een nieuwe fiets van 4.000 euro aanschaffen en meteen het perfecte model én positie weten, zeker in een wielerwereld die zo snel evolueert.”

In de consultatie wordt álles besproken: van de ambitie, over de fietsgewoontes, de dagelijkse bezigheden en de klachten. Daarna wordt de atleet en zijn huidige fiets volledig uitgemeten en indien nodig zelfs gefilmd. Met veel tabellen, wiskundige formules én ervaring sleutelt Isabel Verschueren tot op de millimeter aan de ideale positie. Van de breedte van het stuur, over de lengte van de stuurpen en de pedaalkrukken tot de positie van de schoenplaatjes: na een uur is alles uitgemeten om de perfecte fiets te kunnen bestellen.

“Da madamtje van Jabbeke”

“Aankoopadvies is maar een deeltje van mijn aanbod”, vertelt ze. “Mijn grootste deel van mijn werk bestaat uit atleten die zich willen optimaliseren: zij die klachten hebben, zij die nog lang willen fiets zonder klachten en zij die hun rendement willen verhogen. Enkele millimeters kunnen een wereld van verschil maken. Ik ben gepassioneerd door fietstechniek. Dat ik een vrouwelijke uitzondering ben, geef ik grif toe. Weet je, toen ik in het begin de deur opendeed voor een atleet, vroegen ze of de man des huizes was. Of hielden ze hun hart vast toen ze zagen dat ik aan hun fiets zou sleutelen. Tot ze me aan het werk zagen… (lacht) Of er nog vrouwelijke bikefitters zijn, weet ik niet. Het vrouw-zijn is voor mij nu eigenlijk positieve discriminatie. “Dat is da madamtje van Jabbeke dat je goed op je velo zet”, klinkt het in het wielermilieu. Ze moeten mijn naam niet kennen om me te vinden.” (lacht)

“Toen ik in het begin de deur opendeed voor een atleet, vroegen ze of de man des huizes thuis was…” – Isabel Verschueren

Isabel Verschueren was in 2008 met Bikesolutions een van eerste bikefitters van het land. Nu zijn er al een pak meer, ook omdat bepaalde fietsmerken hun dealers pushen om dit als extra service aan te bieden. “Zelf heb ik de afgelopen elf jaar meer dan 3.000 metingen gedaan. Hoe ik in deze wereld gerold ben? Mijn man reed met de mountainbike en vroeg of ik mee wilde rijden. Niet wetende of ik dat wel graag zou doen, kocht ik bij de fietsenmaker een goedkoop model. Dat beviel me, maar ik had – ook als vrouw van 1m80 – last van mijn onderrug. Ik kocht een nieuwe fiets, die ik liet uitmeten en waar ik verliefd op werd. Ik was zo gebeten door de sport dat ik er alleen op uittrok en uiteindelijk het liever deed dan mijn man.” (lacht)

Twee jaar avondschool

Maar ik wilde niet hulpeloos aan de kant staan als ik een defect zou hebben. Samen met mijn neef, die net een verhuurzaak van fietsen en gocarts in Oostende had overgenomen en het getuigschrift van fietsenmaker moest behalen, volgde ik twee jaar avondschool in Oostende. Een leuke afwisseling met mijn halftijdse job als ergotherapeute in het AZ SFX in Brugge, waarbij ik voor psychisch bezig ben. Iedere vrijdag ging ik bij mijn neef gratis gaan sleutelen. De wielermicrobe bleef zo bijten, dat ik ook een koersfiets kocht en de volledige Ronde van Vlaanderen reed. Maar toen zeiden ze thuis: je bent er bijna nooit meer… Dat klopte, maar ik wilde het plezier om aan fietsen te sleutelen niet meer lossen. En al vrij snel legde ik de link tussen ergotherapie en fietsen en sprak ik met mijn man af om me toe te leggen op bikefitting.”

Snelbouwers

Met een zeer beperkt budget werd de garage verbouwd. “Met snelbouwers en gordijntjes van Ikea”, herinnert ze zich. “En als beginner moet je opportuniteiten zoeken. Op dat moment liep Code Roth, een programma waarbij Vlamingen werden klaargestoomd op een triatlon. Aan initiatiefnemer Peter Callant vroeg ik of ik iets kon betekenen voor hem. Hij kwam langs om zijn positie uit te meten en nam me uiteindelijk mee in het hele verhaal. Ik kwam in de media, raakte bij de genomineerden van creatieve starters in West-Vlaanderen… Het begon te rollen.”

“Het vrouw-zijn is voor mij nu eigenlijk positieve discriminatie. ‘Dat is dat madamtje van Jabbeke dat je goed op je velo zet’, klinkt het in het wielermilieu. Ze moeten mijn naam niet kennen om me te vinden.” – Isabel Verschueren

De eerste jaren combineerde ze bikefitten met reparaties. “Maar mensen brachten hun fiets, die gisteren al klaar had moeten zijn… Ik ben me blijven bijscholen in bikefitten. We worden onderverdeeld in vier categorieën. Ik zit bij de hoogste, waarvan er in ons land maar 3 zijn en in de hele wereld slechts 30… Ik blijf het graag doen. In elf jaar zijn mijn prijzen nog niet aangepast, en ik heb er ook de goesting niet voor om dat te doen. Door de verschillende leasingsystemen en extralegale voordelen op het werk kunnen mensen vrij eenvoudig een veel beter en duurde fiets aanschaffen. En dan willen ze ook een goeie positie.”

Ook profs

Niet enkel wielertoeristen kloppen aan bij de Jabbeekse, ook profrenners als Sander Armée (Lotto Soudal), Tim Declercq (Quick-Step) en zelfs bokser Delfine Persoon kwamen al langs. “En veel jonge beloften. Heel bewust wil ik me niet binden aan een ploeg. Ik wil onafhankelijk blijven en bikefitting doen voor élke fietser. Iedereen heeft het recht om optimaal op zijn fiets te zitten. Klanten kunnen kiezen tussen verschillende formules, maar de meest gevraagde kost 165 euro. Of dat veel is, laat ik in het midden. Als mensen door de pijn hun fiets aan de haak hangen, of naar een kinesist of ostheopaat moeten, zullen ze meer geld kwijt zijn. En ook een deel van hun hun gezondheid. Geen vijf procent van de mensen moeten nog eens terugkomen.”

Velofollies op 17, 18 en 19 januari in Kortrijk Xpo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier