“Is transportroute voor klei in Rollegem wel wettelijk?”

Axel Vandenheede

Maandagavond woonden in Rollegem ruim 100 geïnteresseerden een buitengewone Gemeenschapsraad bij over de transportroute voor de kleiontginning.

Die route doet de Kannestraat, Rollegemsestraat, Oude Aalbeeksestraat, Schreiboomstraat en Tombroekmolenstraat aan. Burgemeester Vincent Van Quickenborne en de schepenen Bert Herrewyn en Rudolf Scherpereel tekenden samen met milieuambtenaar Lode Valcke present voor stad Kortrijk. Zij schetsten het dossier.

Oprit snelweg

“We hebben er lang en hard aan gewerkt”, aldus de burgemeester. “We hebben er ook anderhalf jaar voor geijverd om de transporten via de snelweg E403 te laten gebeuren, maar het kabinet van minister Ben Weyts liet dat niet toe.”

Iets wat op onbegrip stuitte van de vele aanwezigen. Yves Van Waeyenberg: “Voor AZ Groeninge kon men wél een afrit aanleggen. Die werken duurden maar een paar jaar. In Rollegem zijn we vertrokken voor 30, 40 jaar en daarvoor kunnen ze geen oprit voorzien. Ik snap dat niet.” Bert Herrewyn: “Vele malen hebben we dit aangekaart bij het kabinet, want dit was ons voorkeursscenario. Maar we kregen geen gehoor.”

Twee maanden

Wouter Platteau, een andere Rollegemnaar, vroeg zich dan weer af of die transportroute wel legitiem was. “Wat is de rechtsgrond van deze beslissing? In de studie over de milieu-effecten staat dat het traject binnen de bestaande routes – er waren er vijf – moet passen. Volgens mij is dat niet het geval.”

Milieuambtenaar Lode Valcke wees op de complexiteit van dergelijke studies en vergunningen. “Volgens mij is er geen probleem. Het is aan de deputatie, die nog moet beslissen of de voorgestelde route binnen de bestaande routes past.”

Heel wat mensen stelden ook vragen over mogelijke ontginningen en verkeersveiligheid. “Ik wil nog meegeven dat er nog niets definitiefs is”, aldus nog de burgemeester. “Wie opmerkingen, vragen, suggesties… heeft, kan die aan ons bezorgen.” Er werd afgesproken dat er daarvoor minstens twee maand zou worden uitgetrokken. Tot eind april dus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier