Is er nood aan een nieuw vierstemmig koor in Loppem?

Jozef Van Ryckeghem en Wilfried De Corte. (foto HV)
Redactie KW

Na ruim 49 jaar zetten de zangers met het ‘Florilegium’-concert er een plechtig orgelpunt achter.

Het bestuur hoopt om twintigers, dertigers en veertigers te charmeren om een doorstart te maken en Loppems zangtalent vierstemmig te verenigen.

De leden sloten recent de koorboeken en voelen zich een paar decennia te oud voor een doorstart met een nieuwe, jongere dirigent. Behalve zijn absoluut gevoel voor toonhoogte wordt ook Jozef Van Ryckeghems encyclopedisch geheugen evengoed gewaardeerd. Als geen ander schetst hij de beginjaren. “De jongere leden van het toenmalige Zingend Vuurgeboomte begonnen in 1956 met een nieuwe toneelkring. Acteren was nog een uitsluitend mannelijke aangelegenheid. Damesrollen werden destijds door mannen vertolkt. Hilariteit alom. Bij het aantreden van pastoor Antoon Labeeuw in 1965, werd ook een gemengd kerkkoor opgericht, met daarin veel meisjes van het toenmalige KLJ-koor.”

Passieconcerten

“Door een spelerstekort in ’70 werd het samengaan van de toneelkring en het kerkkoor tussen pot en pint beklonken in café Sint-Elooi”, vervolgt Jef. “Lieven de Pillecyn kreeg met veel plezier de dirigeerstok toegestopt. Naast hem zijn ook voorzitter Elie Verduyn en ikzelf er ononderbroken bij geweest. Ons koor was een neutrale zanggroep. Een muzikale opleiding was mooi meegenomen, maar geen voorwaarde om er bij te horen. Met graag zingen, een positieve inzet en een goeie stem kwamen we al een eind ver.”

Het repertoire was gevarieerd: naast renaissance, barok en romantiek zetten ook hedendaagse en religieuze muziek de toon. Als afwisseling kon ook al eens een selectie uit musicals of volksliedjes bestaan. “Dirigent Lieven de Pillecyn mikte steeds hoog. Absoluut mooie affiches bereikte hij met Passieconcerten die een drietal keer uitgevoerd werden, waarvan de opnames van maart 2005 in het geheugen gegrift staan.”

Jongere dirigent

Het doek valt dan wel voor ‘t Daghet-koor waarin een 250-tal leden actief waren, het koorleven in Loppem blijft in verscheidene gedaantes en op meer dan één locatie gedijen. Het Okra-koor Koraal repeteert wekelijks in de Strooien Hane. Zanggroep Unisono zingt eenstemmig met gitaarbegeleiding in het gemeentehuis. Het recent opgericht kinderkoor SOULmates, het Loppems Vocaal Ensemble en In Paradisco geven elk op zich een eigen invulling aan samenzang.

Het ‘t Daghet-bestuur hoopt echter om geïnteresseerde jongere koorleden samen te brengen met een jongere dirigent aan het roer. “Voor welke soort muziek en koornaam er uiteindelijk zou gekozen worden is van ondergeschikt belang”,verduidelijkt bestuurslid Wilfried De Corte. “Wie weet verenigen we door onze oproep jongere generaties zangers die de vierstemmige zang genegen zijn. Die een even hechte groep kunnen vormen met eigen concerten en avonturen ook buiten onze thuisgemeente.”

(Hendrik Verplancke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier