Iris en Elke pakken in Viva Sara Belgische titel in het thee zetten

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De zaakvoerders van Viva Sara Kaffée aan de Grote Markt speelden het klaar om de allereerste Tea Masters Cup Belgium naar Kortrijk te halen. De winnares mag naar het Wereldkampioenschap.

Voor de allereerste keer werd een Tea Master Cup Belgium georganiseerd, een initiatief van Sommelier T. Dit is een beroepvereniging van theesommeliers. “Ons doel is de sommeliers de kans te geven elkaar te ontmoeten, van gedachten te wisselen en zich samen te professionaliseren rond kwaliteitsthee. Dit is onze eerste Master Cup.”, duidt theesommelier Martine Puylaert. Het team van Viva Sara Kaffée slaagde er in om dit tornooi naar Kortrijk te halen. “Het is een zeer mooie locatie waar de passie voor koffie en thee sterk aanwezig is. Er is hier een grote affiniteit met de cultuur rond koffie en thee“, pikt voorzitter Jozefien Muylle in.

Martine Puylaert toont hoe je een zachte thee schenkt.
Martine Puylaert toont hoe je een zachte thee schenkt.© JVGK

Aan de wedstrijd namen 5 dames deel: Elke Bertens en Iris Weichler uit de Kempen, Els Peters uit Zonhoven, Eva Michem uit Lievegem en Rita Farivar uit Brussel. Niemand uit West-Vlaanderen dus. De wedstrijd bestond uit 2 delen: een dubbel eerste deel met een

Theepresentatie van een eigen gekozen thee en een presentatie van een thee gekozen door de jury. “Wij beoordelen het aroma, de smaak en de nasmaak plus de toegepaste techniek, presentatie en charisma” , legt juryvoorzitter Stijn van Schoonlandt uit. Het tweede deel, Tea Paring, bestond uit een thee bereiden die paste bij een lichte snack, klaargemaakt door jurylid én chef-kok Arno De Mol en een thee bereiden bij een zelfgemaakte snack. “Daar evalueren we op smaak, de combinatie, het visuele en het potentieel”, vult jurylid Cariine Amery aan.

De juryleden Arno De Mol, Stijn van Schoonlandt, Carine Amery en waarnemend jurylid Greet Huybrechts.
De juryleden Arno De Mol, Stijn van Schoonlandt, Carine Amery en waarnemend jurylid Greet Huybrechts.© JVGK

De theebereiding werd gewonnen door Iris Weichler. “Na een eerder toevallige ontdekking van losse thee raakte ik enorm geboeid door de talrijke soorten, smaken en aroma’s en hun diversiteit. De fascinatie voor de bereiding van thee en vooral het uitgesproken esthetische aspect ervan zijn drijfveren om me hierin dagelijks te verdiepen”, zegt Iris. De Tea Paring werd gewonnen door Elke Bertens. “Ik verloor al heel snel mijn hart aan de boeiende wereld van thee en infusies. Ik schreef me in omdat ik mezelf wil blijven uitdagen om elke keer opnieuw het beste uit de blaadjes proberen te halen: thee ontdekken in alle eenvoud of juist complexiteit en hierover met anderen van gedachten wisselen, is super interessant.” De dames mogen mee naar het wereldkampioenschap. De plaats daarvan is nog niet bekend. Vorige edities hadden plaats in onder meer Istanbul in Turkije in 2015, in 2016 in Seoul, South Korea, in 2017 in Enshi, China enin 2018 in Hue, Vietnam.

Het diploma.
Het diploma.© TV

V.l.n.r.: de vijf deelneemsters met diploma: Elke Bertens, Eva Michem, Els Peters, Iris Weichler, Rita Farivar.
V.l.n.r.: de vijf deelneemsters met diploma: Elke Bertens, Eva Michem, Els Peters, Iris Weichler, Rita Farivar.© TV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier